Šta izaziva solarne oluje

PCPress.rs ImageJoš jedna solarna oluja besni na Zemlji ‒ i može da izazove smetnje u satelitskom prijemu, radio-komunikaciji u polarnim oblastima i čak neznatno smanji delotvornost sunčevih panela. Ova oluja je slična onoj koja je pogodila Zemlju pre dva meseca. Fizička opasnost je mala i u granicama kontrole. Uglavnom se svodi na izloženost radijaciji, što može da utiče na astronaute i ljude koji lete na velikim visinama. Pored toga, solarne oluje mogu da oštete satelite preko kojih se odvija GPS komunikacija. A veoma jake oluje mogu da poremete naboj i izazovu nestanke struje. Kao i pre dva meseca, letovi će zaobilaziti Severni pol, a u elektrodistribucijama motre na moguće nestanke struje.

Šta se zapravo dešava? Priliv veoma vrućih gasova pogađa magnetno polje koje štiti Zemlju zbog čega talasi energije i čestica lebde prema polovima i sudaraju se s atmosferom. To izaziva divne svetlosne efekte poznate kao aurore i privlači ljubitelje zvezda da gledaju neverovatni zeleni sjaj u severnim zemljama. Podsetimo se, Sunce je velika lopta gorućeg gasa, a najveće erupcije na njegovoj površini mogu biti deset puta veće od Zemlje. U četvrtak je Sunce dvaput izbacilo koronalnu masu, zbog čega je ova oluja srednje jačine.

U poslednje vreme češće slušamo o solarnim olujama zato što se bližimo periodu povećane sunčeve aktivnosti. Takvi ciklusi su uobičajeni u proseku na svakih jedanaest godina.

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: