BIZIT plus

Šta je novo u Chrome-u 106?

Google Chrome verzija 106 stiže 27. septembra 2022. sa work-in-progress RSS čitačem, prevodom za istaknuti tekst i nekoliko drugih funkcija.

PCPress.rs Image

Neke nove, korisne funkcije

Prevod hajlajtovanog teksta

Ugrađeni Google prevodilac je veoma zgodna karakteristika Chrome-a. Ranije je bilo moguće kliknuti desnim tasterom miša bilo gde na veb stranici i kliknuti na „Prevedi na engleski“. Chrome 106 dodaje mogućnost isticanja teksta i dobijanja iste opcije. Radi tačno onako kako biste očekivali. Jednostavno označite tekst na stranici koju želite da prevedete, kliknite desnim tasterom miša na tekst, a zatim u meniju izaberite „Translate to English“. Funkcija se može omogućiti preko Chrome flag na: chrome://flags#desktop-partial-translate

Desktop Chrome dobija RSS čitač

  1. Chrome za Android i iOS dobio je ugrađeni „RSS čitač“ u obliku dugmadi „Follow“ na veb lokacijama. Konačno, ta funkcija počinje da se pojavljuje na desktopu u verziji 106. Nažalost, čini se da ova funkcija još nije spremna u potpunosti. Moguće je pratiti sajt tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na stranicu i izabrati „Follow Site“ iz menija, ali side panel fid je još uvek u radu. Ova funkcija koristi RSS kada ga sajt ima, ali čak i ako veb lokacija nema RSS, Google će pronaći novi sadržaj i svejedno ga gurnuti na sidebar.
Pročitajte i:  Važna funkcija privatnosti u Chrome-u još jednom je odložena 

Veb aplikacije dobijaju nove elemente korisničkog interfejsa

Veb aplikacije su uobičajena oblast za poboljšanje ažuriranja Chrome-a. Novi „Pop-Up API“ omogućava veb aplikacijama da imaju privremene elemente korisničkog interfejsa koji se mogu prikazati na vrhu drugih elemenata.

Ovi elementi su namenjeni da budu stvari kao što su akcioni meniji, predlozi elemenata obrasca, birači sadržaja i podučavanje korisničkih interfejsa. Bilo koji element može biti prikazan u gornjem sloju pomoću API-ja.

Uskoro: Vodite beleške na veb lokacijama

Bukmarci su već zgodni za čuvanje veb stranica, ali šta ako želite da zapamtite više od same stranice? Google je u ranoj fazi rada na funkciji za Chrome koja liči na sticky notes. U suštini, beleške možete da pravite direktno na vrhu veb stranice, a one ostaju vidljive kad god posetite stranicu. Chrome takođe može da koristi bočnu tablu za prikaz beleški koje ste napravili. Microsoft takođe radi na sličnoj funkciji za Edge.

Šta još ima novo?

Chrome 106 je izdanje sa nekoliko funkcija koje još nisu sasvim spremne. Ipak, mnogo toga se dešava ispod površine. O mnogim od ovih promena možete da pročitate na Google-ovom sajtu za programere, kao i na Chromium blogu. Ovde ćemo istaći nekoliko promena:

  • Anonimni iframe-ovi daju programerima način da učitavaju dokumente u iframe-ove nezavisnih proizvođača koristeći nove i efemerne kontekste.
  • Client Hints su sada prisutni na Android WebView-u, stvarajući paritet sa ostatkom veb platforme.
  • U CSS Grid-u, svojstva ‘grid-template-columns’ i ‘grid-template-rows’ omogućavaju programerima da definišu nazive linija i praćenje veličine kolona i redova mreže, respektivno.
  • Osnovni izvor podataka za ReadableStream koji obezbeđuje SerialPort je sada čitljivi tok bajtova.
  • Aplikacije koje koriste WebXR Device API sada mogu da pristupe pose-synchronized camera teksturama slike u kontekstima koji takođe omogućavaju interakciju sa drugim AR funkcijama koje pruža WebXR.
Pročitajte i:  Google objavio da će nova verzija Chrome-a za Windows na Snapdragonu biti veoma brza

Kako da ažurirate Google Chrome?

Chrome će automatski instalirati ažuriranje na vaš uređaj kada bude dostupno. Da biste odmah proverili i instalirali sva dostupna ažuriranja, kliknite na ikonu menija sa tri tačke i kliknite na Help > About Google Chrome.

Izvor: Howtogeek

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,