ERP 2024

Štampači za umetnike

Za vrhunski kvalitetnu štampu fotografija je, uz mogućnost upotrebe raznih medija, neophodno i „nešto više“. Tu na scenu stupaju Graphic Arts  štampači.

PCPress.rs ImageOKI je tokom prošle godine predstavio tri serije modela koji spadaju u kategoriju za umetnike. Prve dve predstavljaju verzije štampača s „belim“ ili neon tonerom kao dodatak na tri CMY tonera. Odmah se nameće pitanje zbog čega je štampaču potreban beli toner. Razlog je veoma prost, a leži u većoj količini ostvarivih boja i nijansi, što garantuje veliku preciznost otiska.

Ono što dodatno povećava kvalitet otiska jeste primena ProQ Multi‑Level tehnologije, što imaju svi štampači iz Graphic Arts serije. U pitanju je rešenje razvijeno posebno za štampače koji koriste LED glave za štampanje, koje omogućava daleko veći broj ostvarenih nijansi. Na primer, standardni štampači rezolucije čak 2400 dpi mogu da prikažu 145 nijansi na određenoj površini, dok ProQ Multi‑Level štampači mogu na istom prostoru da ostvare 256 nijansi čak i pri manjoj rezoluciji štampe (1200×600 dpi). Tako upravo ProQ Multi‑Level tehnologija omogućava daleko bolji kvalitet štampe fotografija u odnosu na neka druga rešenja.

Svetleće reklame

Specifična Neon verzija na raspolaganju je samo na jednom modelu – Pro6410 Neon, a njegova glavna karakteristika je mogućnost štampanja neonskih ili fluorescentnih boja. Rezolucija štampe je 1200×600 dpi, a maksimalna veličina papira A4, uz mogućnost štampe „po dužini“ od 1.200 mm. Ova opcija veoma je korisna za štampanje banera, koji sada mogu biti mnogo atraktivniji i upadljiviji.

Serija modela s belim tonerom sastoji se iz tri modela: Pro7411WT, Pro8432WT i Pro9420WT. Razlika između ovih modela je u maksimalnoj veličini papira koji se može štampati, ali i u njegovoj težini. Tako Pro8432WT može da koristi papir A3 formata i maksimalne težine od 256 g/m, dok Pro9420WT može da koristi A3+ dimenzije medija za štampu i papir maksimalne težine 300 g/m. Naravno, tu su i razlike u kapacitetu tonera. Kada smo kod tonera, jedina slaba tačka White i Neon modela jeste nešto slabiji otisak crne boje, ali za to postoji rešenje u vidu PRO9000 serije.

Osnovni model iz najjače Graphic Arts serije štampača koristi klasičnu CMYK kombinaciju boja u toneru. Prisustvo crne Pro9431 štampač postavlja u kategoriju standardnih, a namenjen je za slučajeve kod kojih se zahteva veća upotreba te boje. I ovde je kvalitet otiska odličan uz primenu ProQ Multi‑Level tehnologije uz maksimalnu rezoluciju štampe od 1200 × 1200 dpi. Pored toga, Pro9431 može da koristi papir A3+ veličine i težine do čak 360 g/m, uz „baner mod“ u dužini od čak 1.321 mm.

Za najzahtevnije

Udarni Graphic Arts model sa oznakom Pro9541 ima čak pet tonera, što znači CMY plus crna plus bela. Bonus opcija je zamena belog tonera za toner s lakom, što opet otvara nove opcije za štampanje najrazličitijih stvari. Takva opremljenost čini Pro9541 prvim štampačem na tržištu koji ima ovakve mogućnosti, što znači da on može biti kompletno rešenje za neki dizajnerski ili grafički studio koji ima potrebu da štampa maksimalno kvalitetan i veran otisak skoro na svakom materijalu.

Svi navedeni modeli imaju mogućnost štampe i na specijalnim vrstama papira, kao što su, na primer, „preslikači“ za odeću i slično, dok Pro modeli mogu da štampaju i na vodootpornom papiru i tako dalje. Naravno, zbog svih tonera koji ima, Pro9541 pruža i najviše opcija da se sve navedene mogućnosti iskoriste na najbolji mogući način, ali i najveći nivo univerzalnosti.

Kod ostalih modela može se napraviti malo precizniji izbor koji će tačno odgovarati zahtevima štampe, ali bez obzira na izabrani uređaj, dobija se izuzetan kvalitet otiska, uz preciznost reprodukcije boja, a to je daleko iznad onoga što mogu da ponude standardni štampači, makar i vrhunskog kvaliteta.

www.originalgrupa.com

(Objavljeno u PC#247)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,