PC Press Studio

Starlink internet: Skupo i brzo

Starlink od maja 2019. godine redovno lansira nove ture satelita, te buduća mega-konstelacija već broji preko 800 jedinica. Takav broj je omogućio da se počne sa beta testiranjem, a podaci iz Ookla Speedtest ukazuju na to da je brzina više nego zadovoljavajuća.

PCPress.rs Image

Starlink se pridružuje tržištu kojem već godinama dominiraju velike kompanije koje nude loš internet kao poslednje utočište onima koji nemaju drugog izbora, uglavnom zbog toga što borave u zabačenim delovima sveta. Starlink sateliti su bliži Zemlji nego drugi internet sateliti, što im omogućava da isporučuju veće brzine. Novi internet ipak nije jeftin, pa je najveći problem to što za opremu mora da se izdvoji 500 dolara, te još 100 za mesečni račun, što je daleko više od onoga što traže druge kompanije.

PCPress.rs Image

Brzina bi, kako je najavljeno, trebalo da bude između 50 i 150Mbps, a tokom testiranja se postiglo 103 Mbps za download i 40.5 Mbps za upload, što je neuporedivo bolje od do sada dostupnog satelitskog interneta. Iako se svi fokusiraju na download brzine, danas je i upload važniji nego pre, najviše zbog video razgovora koji su tokom pandemije postali vitalni deo života. Latencija je takođe važna, ponovo zbog servisa za video pozive, a Starlink je tokom poslednjeg testiranja beležio prosečnu latenciju od 42 ms (tokom ranijih testiranja i 19ms), što je dovoljno da video razgovori budu podnošljivi.

Pročitajte i:  Prodaja CPU-ova konačno prestigla „pandemijski“ nivo

PCPress.rs Image

Beta Starlink je trenutno dostupan samo određenom broju korisnika u severnom delu Sjedinjenih Američkih Država, a uskoro bi trebalo da se proširi i na Kanadu. Broj satelita će se u narednom periodu povećavati, dok ne stigne do 12, a možda čak i do 42 hiljade jedinica, te će novi satelitski internet stići i u ostale delove sveta.

Izvor: Extreme Tech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,