BIZIT plus

Starship je sveti gral za SpaceX

Izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk rekao je da “sveti gral” za pretvaranje ljudske rase u multiplanetarnu leži u našoj sposobnosti da napravimo raketni sistem za višestruku upotrebu, kako bismo poslali ogromnu količinu opreme, zaliha i ljudi duboko u svemir.

PCPress.rs Image

Zato je SpaceX stvorio Starship

Vozilo se sastoji od dve komponente: prvi stepen je Super Heavy buster, a na njemu je svemirska letelica Starship. Moći će da nosi više od 100 metričkih tona tereta i posade za jedno lansiranje.

Ovaj dvokomponentni svemirski brod je visok skoro 130 metara, dakle za 30 metara je viši od Kipa Slobode u Njujorku. Podizanje tolike mase sa Zemlje nije lak zadatak i zahteva 33 SpaceX Raptor motora, a letelica ima i dodatnih sedam motora.

Projekat bi mogao biti privlačan za investitore. Prema izveštajima McKinsey & Co, privatno finansiranje kompanija koje se bave svemirom premašilo je 10 milijardi dolara u 2021. godini, što je desetostruki rast u protekloj deceniji.

Tradicionalno, većina tog finansiranja je koncentrisana na aktivnosti bliže Zemlji, kao što je izgradnja satelitskih komunikacija, ali stvari se polako menjaju. “U poslednje vreme fokus je na lunarnom”, rekla je u intervjuu Brooke Stokes, partner u kompaniji McKinsey. “Dakle, Mesec i dalje. Zamislite Mesec, Mars i dublje istraživanje planeta. Lunarne i druge investicije od privatnih investitora su 2021. godine iznosile oko milijardu dolara, što je najveća suma koju smo do sada videli”.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Neki stručnjaci su procenili da bi, ako ovakav projekat uspe, SpaceX zajedno sa Starlink-om vredeo na trilione dolara.

Izvor: CNBC

 

Facebook komentari:

One thought on “Starship je sveti gral za SpaceX

  • 23. 03. 2022. at 09:08
    Permalink

    Wow, skoro 100 stopa više od Kipa slobode! Koliko je to School bus-eva u visinu? Polako postajemo amerikanci, a ovakvi tekstovi zdušno pomažu. Gde nestadoše naše mere, na primer metar? Za visinu možda može da pomogne i toranj na Avali …

Comments are closed.