Stav: Samsung C450 i C550 DVD plejeri

Iako su Blu-ray plejeri poslednja reč tehnike, neki korisnici još uvek ne mogu da ih priušte, već se odlučuju za bolje DVD plejere. Samsung nudi raznovrstan izbor… — Branislav Bubanja

Zrelost DVD tehnologije ogleda se i u tome što proizvođači više nemaju praktično ništa novo da ponude po pitanju performansi uređaja, već se razlike između pojedinih modela plejera prave na osnovu nekih drugih parametara. Pod tim se podrazumeva implementacija dodatnih funkcija koje konkurencija ne nudi, ili moderniji način kontrole uređaja. Ovog pravila se držao i Samsung, koji je nedavno predstavio dva nova DVD plejera.

Samsung DVD-C450 Samsung DVD-C450 i DVD-C550 su slični plejeri, pa ćemo ih tretirati zajedno, a naglasićemo razlike, koje postoje prvenstveno da bi se ova dva plejera prilagodila različitim grupama korisnika. DVD-C450 je namenjen korisnicima koji pored gledanja filmova vole da iskoriste plejer i za reprodukciju muzike (pa čak i za nešto više). To zaključujemo na osnovu toga što se preko USB porta (koji se može koristiti i za povezivanje flash diskova sa filmovima) dozvoljava ripovanje audio CD-ova. Ovo je retkost na DVD plejerima, a ovde je, osim obične kompresije u format MP3, dozvoljeno i ubrzano ripovanje, kao i podešavanje kvaliteta izlazne MP3 datoteke (od 128 kbps do 320 kbps). Jedino što imena pesama moraju naknadno da se upišu, pošto se na flash disku zapisuju u formi track001, track002…

Pročitajte i:  Nova Samsung Galaxy A serija ponovo pomera granice

Samsung DVD-C550 Samsung DVD-C550 je namenjen filmofilima. Iako i on ima USB port, ne dozvoljava ripovanje pesama, već se port koristi samo za reprodukciju multimedijalnog sadržaja. S druge strane, ovaj model ima HDMI konektor, pa se na savremenim televizorima dobija viši kvalitet slike – upscaling radi korektno i slika je primetno bolja nego kada se koristi SCART. Pošto je ovo napredniji model, umesto običnih koriste se senzorski tasteri, a i daljinski upravljač (koji je u oba slučaja neobičnog, jajastog oblika) može da se iskoristi za kontrolu Samsung-ovih TV prijemnika. Još jedna razlika između pomenutih modela ogleda se u on-screen menijima. Softver je, iako funkcionalno identičan, vizuelno drugačiji i kod modela DVD-C550 je moderniji i po našem mišljenju lepši.

Plejer je zaključan na evropski region. Samsung neguje tradiciju izuzetno velikog ubrzanja reprodukcije, pa je i na ovim plejerima ona dostupna do čitavih 128x. Usporenje reprodukcije se kreće do 1/16x, a zbog manjih dimenzija daljinaca, sprovedeno je na posredan način i obavlja se pritiskom na pauzu, pa na tastere za ubrzanje. U slučaju reprodukcije MP3 datoteka nije sposoban da prepozna ID3 tagove, a na ekranu se prikazuje prvih 12 karaktera u imenima pesama. Podržan je i format WMA, audio CD i prikaz slika u formatu JPEG. Reprodukcija komprimovanih video-formata je takođe urađena korektno. Titlovi u DivX (i srodnim formatima) prikazuju se belim slovima na tamnoj pozadini i dovoljno su velika da se dobro vide i na TV-u male dijagonale. Naša slova se prikazuju bez problema, a plejer može da pročita titlove formata SRT i SUB. Oni se učitavaju automatski sa filmom, pa je neophodno da budu u istom folderu sa video-zapisom, dok ime nije bitno. Svi raspoloživi titlovi se učitavaju u memoriju, pa se lako menjaju u toku reprodukcije. Pomenućemo i potpunu podršku za format DivX 6, dok XviD/QPEL nije podržan.

Pročitajte i:  Samsung microSD olakšaće AI na uređaju 

Oba plejera su se na testiranju pokazala sasvim korektno. Možete birati između ripovanja CD-ova ili poboljšanja prikaza slike putem HDMI upscaling-a, mada bismo više voleli kada bi obe funkcije bile implementirane u jednom plejeru. Ovako, moraćete da se odlučite šta vam je važnije – video ili audio.

Samsung napredni DVD plejeri
  Samsung DVD-C450 Samsung DVD-C550
 

Samsung DVD-C450

Samsung DVD-C550

Konektori

Stereo analogni audio, digitalni koaksijalni audio, komponentni i kompozitni video, SCART, USB

Stereo analogni audio, digitalni koaksijalni audio, komponentni i kompozitni video, SCART, HDMI, USB

Dodatne funkcije

MP3 ripovanje

HDMI upscaling

Cena

Oko 50 evra

Oko 60 evra

 

www.stav.rs

 
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,