BIZIT plus

Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

Upotreba veštačke inteligencije u izradi video igara izaziva uzbuđenje, ali i strah. Prema poslednjim izveštajima AI se već koristi u gejming industriji, a kako bi se uštedelo vreme i povećala produktivnost. Kompanija Nvidia bi tu mogla da odigra važnu ulogu.

PCPress.rs Image

U ne tako dalekoj budućnosti AI bi mogao da bude zadužen za kreiranje celih igara, a neki eksperti predviđaju da bi to moglo da se dogodi u narednih deset godina. Jedan od njih je izvršni direktor kompanije Nvidia, Jensen Huang, koji bi o tome trebalo svašta da zna, budući da kompanija zarađuje na prodavanju moćnih procesora krupnim igračima u AI industriji.

Huang predviđa da će AI napredovati u sledećih pet godina, i da ćemo kada to vreme istekne moći da vidimo kako se veštačka inteligencija menja i napreduje u realnom vremenu. Istina je da ne možemo ni da zamislimo kako će izgledati digitalni svet koji generiše isključivo AI. Iako ovi alati već sada napreduju, još uvek smo daleko od trenutka kada će AI biti toliko jak da će moći da kreira stvari pred našim očima.

Pročitajte i:  Infinifactory: Preuzmite ovu sjajnu igru potpuno besplatno

Napredak je ipak veliki. Ubisoft je na primer već predstavio prototipe AI NPC junaka u video igrama (oni koji ne učestvuju direktno u igri). Dobili su ime NEO NPC, a ljudskim igračima omogućavaju prirodne razgovore s digitalnim avatarima. Još uvek se ne zna kada će postati deo igre, ali je neosporno da nisu daleko od toga.

Demokratizacija AI alata bi uskoro mogla da znači da bilo koji pojedinac koji zna nešto malo o kodiranju može značajno da doprinese pravljenju video igara. Ostaje da se vidi gde će nas to odvesti, posebno ako se ima u vidu problem treniranja AI modela na već postojećim radovima ljudskih stručnjaka i umetnika. Vrlo je verovatno da kriza autorskih prava neće zaobići ni gejming industriju, a pravog stvaranja nema bez kreativnosti.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *