Strava: Poželjna i nepoželjna praćenja

Fitnes aplikacije korisnicima omogućavaju da prate koliko su pretrčali, kojom brzinom, koliko su kalorija potrošili, a neke od njih, poput Polar Flow, otkrivaju i više od toga, te nude tačnu lokaciju korisnika.

PCPress.rs Image

U julu 2018. godine, šest meseci nakon što su bezbednosni istraživači objavili da aplikacija Strava omogućava otkrivanje lokacija vojnih baza, objavljeno je da još jedna aplikacija otkriva podatke o korisnicima, što može da bude opasno ako podaci dođu u pogrešne ruke. Naime, otkriveno je da Polar Flow ne krije lokacije na kojima se korisnici nalaze, čak i kada se radi o tajnim vojnim bazama, aerodromima, nuklearnim elektranama, te sedištima obaveštajnih službi.

Dobar deo problema je u tome što korisnici mogu da vide aktivnosti drugih vežbača, a ako ovi odluče da ih podele u okviru Explore mape. Kompanija je još pre tri godine objavila da ukida Explore API, te je tada dodala da nije došlo do curenja informacija, budući da su se na pomenutoj mapi našle samo informacije koje su korisnici izabrali da podele, što oni koji se nalaze u tajnim bazama ne bi trebalo da čine. Drugim rečima, za otkrivanje tajnih lokacija bili su krivi sami vojnici, a ne kompanija.

Pročitajte i:  LinkedIn kao "dejting" aplikacija

PCPress.rs Image

Oni koji vole aplikacije koje prate kako njihove aktivnosti, a nemaju šta da kriju, tvrde da je Strava dobar način za to. Korišćenje osnovnih opcija je besplatno, na prvom mestu GPS praćenje koje može da se koristi tokom vožnje bicikla, trčanja ili plivanja. Oni koji pak žele da ozbiljnije prate svoje fizičke aktivnosti, za premijum opcije moraju da izdvoje pet dolara mesečno, ili 59,99 dolara godišnje. Kreatori tvrde da bezbednost nije problem, mada je malo verovatno da će se uskoro naći u vojnom rasporedu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,