Streaming-only filmovi moći će da osvoje Oskara za 2021.

Akademija filmskih umetnosti i nauka ublažava svoje protivljenje striming filmovima, mada privremeno. Odbor guvernera Akademije odobrio je promenu pravila koja će filmovima namenjenim samo digitalnim formatima omogućiti da dobiju Oskara, ali samo za tekuću godinu izbora nagrada.

PCPress.rs Image

Nije misterija zašto to rade. Kada pandemija COVID-19 primora bioskope u Los Anđelesu (i velikom delu sveta) da se zatvore, Akademija ne može da insistira da se filmovi prikazuju na velikim ekranima nedelju dana pre nego što se kvalifikuju.

Međutim, ne treba očekivati da će to promeniti njihovo mišljenje. Čelnici Akademije, Dawn Hudson i David Rubin, tvrdili su da ne postoji „bolji način“ da se dožive filmovi nego u bioskopu i da je to trebalo da podrži „članove i kolege u ovo doba nesigurnosti“. Kada bude moguće nastaviti projekcije u bioskopskim salama, Akademija će dozvoliti filmove koji se prikazuju u gradovima izvan LA-a, uključujući Atlantu, Čikago, Majami, Njujork i San Francisko.

Neizbežnost digitalizacije

Zatvaranje bioskopa podstaklo je brojne studije da ili objave filmove putem interneta ili da ih odlažu mesecima. Da se ​​Akademija držala svojih konvencionalnih pravila, ona bi poništila više velikih naslova koji su imala malo ili nimalo bioskopskog vremena za projekciju, ali takođe ne bi mogla realno da se odlože do kasnije u godini. Takođe postoje nesigurnosti vezane za ostatak godine, uključujući mogućnosti zatvaranja i bankrota bioskopa.

Odluka bi mogla dramatično da utiče na dodele Oskara 2021. godine. Neće dati potpuno odrešene ruke uslugama poput Amazona i Netflix-a, koji će i dalje morati da planiraju projekcije (čak i ako su na kraju otkazane). Iako se Akademija bude brzo vratila na uobičajena pravila, u određenom pogledu će ipak prihvatiti moderno doba. Ovo je poslednja godina kada će glasači dobiti DVD snimke i CD-ove sa filmskom muzikom – ili će morati da koriste digitalne materijale ili da posete screening sobu Akademije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,