BIZIT plus

Super tehnologije koje će promeniti sport

PCPress.rs ImageNeosporno je da tehnologija može poboljšati doživljaj gledanja utakmica. Dovoljno je pogledati kompjuterski generisane televizijske ekrane s kristalno jasnom slikom. Ali napredak tehnologije uskoro će doneti nezamislive novitete.

TEHNOLOGIJA GOL LINIJE ‒ Često je teško videti da li je lopta prešla gol-liniju ili ne, pogotovo ako se oko nje okupila gomila igrača. Zato su Nemci napravili prototip uređaja koji generiše signale s bočnih linija, dok se sensor nalazi u samoj lopti. Uređaj uključuje žiroskop koji meri gde se lopta nalazi i da li je, i koliko, prešla liniju. Kompjuter te parametre u deliću sekunde prosleđuje do drugog uređaja koji sudija nosi na ručnom zglobu.

SENZORI OSETLJIVI NA DODIR U ŠTITNICIMA I RUKAVICAMA ‒ Senzori postavljeni na tela igrača mogu pružiti podatke od neprocenjive vrednosti za obuku. Recimo u bejzbolu, senzor će odmah znati da li je hvatač uhvatio loptu grudima ili podlakticom umesto rukama. Igrači i treneri mogu da koriste te podatke kako bi hvatač pravilno postavio ruke hvatača. Rukavice imaju i svojevrsne manžetne koje, kao prijemnik, šalju podatke u bazu.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

PAMETNE KACIGE ‒ Nekoliko izuma povećava bezbednost kaciga time što smanjuje verovatnoću potresa ili umanjuje sam potres. Akcelometar firme Riddel meri ubrzanje, odnosno jačinu, udarca u kacigu i može da pošalje obaveštenje ukoliko jačina udarca pređe granicu. Ukupan broj udaraca koje prime pojedini igrači može se pratiti tokom igre pa čak i tokom karijere.

Izvor: IT News


Facebook komentari: