ASUS ROG Flow

Superteza: sam svoj blog majstor

Idealan način da se vaš glas, prenese po celom svetu, jeste da to uradite putem blogaBlog je skraćenica nastala od pripajanja pojmova web (mreža) i log (dnevnik) u formu zvanu weblog (suviše slobodan prevod bi glasio: Dnevnik na mreži). Ovaj predugački izraz od šest slova, ubrzo je srezan u daleko poznatiju formu zvanu blog. To je mesto gde se razmišljanja, analize i stavovi običnih ljudi (pa i onih neobičnih), pretaču u Internet dnevnike. Popularnost ovog načina izražavanja, dala je jedan novi, potpuno neočekivan pravac razvoja događaja na Internetu. Tako se sada mnogi veb portali i slične svemoguće lokacije na Internetu prosto utrkuju, ko će privući što više pisaca blogova (tzv blogera). Sada dolazimo do ključne tačke ovog uvoda, a to su programi za pisanje i uređivanje blogova. U Windows Live Essentials paketu, ponuđen je univerzalan alat (za sve blog majstore), nazvan Writer (pisac) kojim se jednostavno mogu pripremati (i objavljivati) tekstovi za više različitih tipova blogova. U Supertezinom tutorijalu o Windows Live Writeru naučićete kako da jednostavno pokrenete svoj blog, a u sledećem i kako da pripremite i objavite kvalitetno spremljen članak.

Pročitajte i:  Microsoft Teams će postati prilagodljiviji

Blogovi se sastoje od članaka (article, sreće se i izraz post kojem bi u mnoštvu značenja najbliže bilo – objava) u kojima se priča o raznim stvarima. Uostalom, razgledajte malo tuđe blogove i videćete da je spisak tema veoma raznolik. Kvalitet članaka na blogu, osim od tekstualnog sadržaja, uveliko zavisi i od vizuelnog doživljaja posetilaca. Kako napraviti solidno opremljen članak u bogatom okruženju Windows Live Writera, naučićete u ovom Supertezinom tutorijalu, zamišljenom kao nastavku priče o blogovima.

Kako napisati dobar članak?

Osim na gracioznoj ženskoj nozi, dobar članak se često viđa i na Internetu. Za njegov izgled može biti zaslužan Windows Live Writer, alat sličan Word-u, ali sa fokusom na pisanje uređenih tekstova za blog. Ako zamislimo dobar članak u novinama, on mora da ima zanimljiv sadržaj protkan ilustracijama i slikama, nekom uporednom tabelom, mapom i sličnim ukrasima. Članak na blogu može biti mnogo više od toga. Pored pomenutih detalja, on može biti bogatiji za koju hipervezu (hiperlink), referentnu oznaku (tag), video klip, interaktvinu animaciju, kakvo glasanje, testove i ko zna šta još. Windows Live Writer nudi upravo to – pravljenje malih remek dela od članaka, pre nego što budu izloženi očima javnosti. Imate Supertezino čvrsto obećanje da se sa znanjem stečenim u ovom tutorijalu možete izboriti i sa najzahtevnijim tekstovima na vašem (budućem) blogu.

Pročitajte i:  Chrome 89 čini Mac hladnijim i štedi memoriju na Windows-u

Pored ovog, pogledajte još niz profesionalnih tutorijala na www.superteza.com.

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , ,