Sve ozbiljnija cenzura interneta u Kini

Nije tajna da se građani Kine često suočavaju sa različitim oblicima cenzure, ali su statistike o zabranjenim sadržajima različite, a u zavisnosti od kojih analitičara dolaze.

PCPress.rs Image

Tako je, prema izveštajima kineskog Narodnog kongresa, vlada ove zemlje od početka 2015. godine, ili za manje od tri godine, zabranila rad, ili ukinula radne dozvole, za više od 13.000 web-sajtova. U izveštaju se govori i o zatvaranju više od 10 miliona korisničkih naloga na internetu, od kojih se većina nalazila na društvenim mrežama. Kao što se i očekuje u takvim slučajevima, postoji čitav spektar objašnjenja zbog čega su zabranjeni sajtovi prestali sa radom.

Prema pisanjima državnog medija Xinhua, ovi postupci su bili neophodni da bi se održao integritet vladajuće partije, te mir i stabilnost u zemlji, od kojih je ovaj prvi razlog svakako važniji. I dok država tvrdi kako se na taj način bori protiv pornografije, te lažnih vesti i terorizma, najviše napora je ipak uloženo u to da se građani spreče da dođu do necenzurisanih vesti.

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: