Top50 2023

Sve više posla za domaće freelancere

Elance, platforma za rad putem interneta, zainteresovana je da proširi svoj posao  i omogući talentima u Srbiji da zarade novac kao “freelanceri”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

elance„Freelancing doživljava globalnu ekspanziju, a da Srbija prati ovaj trend i poseduje izraziti potencijal, pokazuju podaci iz 2012. godine,  gde je u poređenju sa 2011. zabeležen porast broja freelancera od 60%”, kaže Kjetil Olsen, potpredsednik Elancea za Evropski region.

”Prema podacima o zaradama iz ove oblasti, Srbija je na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 dolara. Oni najčešće rade sa klijentima iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije.”

Upitnik koji je Elance postavio svojim freelancerima pokazuje da je 77 posto srpskih freelancera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom, a 44 posto njih reklo je da im ovaj vid poslovanja obezbeđuje primarni izvor prihoda. Tri četvrtine srpskih freelancera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

Kada je reč o kvalitetu rada srpskih freelancera, njima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4,789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i porast  zarada od 60 posto u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21.7 dolar na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20.1 dolarom na sat.

Pročitajte i:  Pratite online ceremoniju svečanog proglašenja Top50 2023 dobitnika!

“Na našoj platformi je registrovano više od 2,3 miliona freelancera , ali voleli bismo da dobijemo još novih iz Srbije”, kaže gospodin Olsen.

“Naš plan je da privučemo još više talenata koji žele da postanu uspešni onlajn frilenseri, da angažujemo naše kadrove koji će širom Srbije držati treninge mladim frilenserima, kako bi oni mogli da ostvare uspeh na Elance platformi, ali i da organizujemo radionice i edukativne kurseve gde bi se međusobno razmenjivala iskustva. Elance će uz podršku lokalnih interesnih grupa i zajednica raditi na tome da se poveća svest o onlajn frilensingu kao i da se srpski talenti što bolje upoznaju sa radom putem interneta. “

Srpski freelanceri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 miliona dolara. Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,