BIZIT plus

Svestrana platforma za Coffee Lake

Zajednička karakteristika većine matičnih ploča sa Intel Z370 čipsetom je visoka cena. Nije stoga čudno što smo se obradovali kada smo došli u posed jednog daleko pristupačnijeg modela kompanije Gigabyte – Z370P D3.

PCPress.rs ImageIza generičkog i pomalo kriptičnog imena krije se odličan proizvod koji neće biti preterano istaknut pored daleko atraktivnijih Aorus Gaming modela. Ipak, biće veoma popularan među budžetski orijentisanim korisnicima – ploča može da se pohvali velikim brojem opcija i mogućnosti uz povoljnu cenu, pa sasvim uspešno parira AMD X370 modelima.

Inventar

Z370P D3 nije napravljena tako da vas „dobije“ na prvi pogled, već je osmišljena da njene prednosti otkrivate s vremenom. Pre svega, propratna oprema je spartanska i proizvođač isporučuje samo ono bez čega nikako ne možete, što treba poštovati jer ide u prilog niže cene. Ploča izgleda solidno, ali u današnje vreme ogromnih i kompleksnih hladnjaka, oklopa, displeja i sličnih elemenata, Z370P D3 deluje nekako previše jednostavno: prošarana crna štampana ploča i mali hladnjaci na naponskoj jedinici u početku ne ulivaju veliko poverenje.

Naponska jedinica raspoređena oko LGA1151 ležišta izvedena je tako da filtrira napon u šest faza (4+2 dizajn), upotrebljene su kvalitetne zavojnice i oklopljeni kondenzatori. Što se tiče opcija za memoriju, ništa se nije promenilo u odnosu na standardnu Intel Z270 platformu: očekuje se da utaknete DDR4 module čija je maksimalna frekvencija 4000 MHz.

Podržan je ukupni kapacitet od 64 GB raspoređena u četiri slota. Slično važi i za PCIe slotove, pa ovaj model raspolaže s tri PCIe 3.0 slota punih dimenzija, ali zbog ograničenog broja PCIe linija LGA1151, u slučaju da su svi popunjeni, režim rada može da bude x8/x8/x4. To znači da je podržan trostruki   CrossFireX, ali ne i Tri Way‑SLI. Bitno je imati u vidu i da treći PCIe x16 slot deli protok sa M.2 slotom, tako da se u slučaju njegovog korišćenja protok smanjuje sa x4 na x2.

Grafika i zvuk

Vredi pomenuti i tri PCIe 3.0 x1 slota za pomoćne komponente. To znači da će i „rudari“ ceniti kapacitet ove ploče za udomljavanje šest grafičkih kartica, ali i zbog pristupačne cene koja je uvek bitna za ovu grupu korisnika. Jedan M.2 slot interesantan je pristup, imajući u vidu da neki skuplji modeli iz Gigabyte‑a s Intel‑ovim Z370 čipsetom poseduju čak i tri. Ipak, uštede su negde morale da se naprave, baš kao i jasna diferencijacija u odnosu na visoku klasu. Nama to naročito ne smeta jer, posebno na domaćem tržištu, i dalje nema previše interesovanja za M.2 uređaje.

PCPress.rs ImagePCPress.rs ImageAudio‑sekcija je solidna, mada smo očekivali nešto više od Realtek ALC887 čipa, što je možda i posledica toga da nas je Gigabyte u poslednje vreme razmazio vrhunskim audio‑rešenjima. Nismo očekivali ALC1220, ali je ALC1150 ipak primereniji jednoj Z370 ploči, makar i budžetskoj. Dobra vest je da su korišćeni kvalitetni Chemicon kondenzatori dizajnirani za audio‑komponente, kao i zaštita od elektromagnetnih interferencija, uz obavezno razdvajanje kanala po slojevima štampane ploče.

Ploča je stabilna i poslušna onako kako bismo i želeli. Ugrađeni UEFI BIOS je pregledan, intuitivan i funkcionalan kako za poslovne korisnike, tako i za one naprednije koji žele da povećavaju frekvenciju otključanih procesora. Pomenimo i dva USB 2.0 i četiri USB 3.1 Gen 1 porta, dva PS/2 priključka i jedan HDMI. Realtek je zadužen za gigabitni LAN sa R8111G kontrolerom i obezbeđena su tri 3,5‑milimetarska džeka, dovoljna za 5.1 audio‑sisteme.

Ljubav na treći pogled

U današnje vreme teško je oduševiti se pločom s najboljim čipsetom iz budžetske klase, kada pored nje u ponudi imate modele kao što je nedavno testirani Z370 Aorus Gaming 7. Gigabyte Z370P D3 je namenjena onima koji cene umerenost i funkcionalnost, a pritom žele kvalitetnu ploču bez potrebe da isprazne novčanik, bacajući novac na potencijal stvari koje tokom radnog veka neće koristiti. Uostalom, proverite rezultate koji stoje rame uz rame s mnogo skupljim modelima. Zato Gigabyte Z370P D3 predstavlja odličan izbor i dobija našu toplu preporuku, bilo za svakodnevni rad, bilo za rudarenje.

Preporučena za rudarenje

PCPress.rs ImageModel Z370P D3 jedan je od onih koje Gigabyte izdvaja u posebnu kategoriju proizvoda namenjenih kriptorudarima. To znači da su pažljivo odabrane komponente dizajnirane tako da izdrže kontinuirano opterećenje i obezbede potrebnu stabilnost, što je jedan od najcenjenijih kvaliteta kada se bavite kopanjem virtuelnih novčića. Na zvaničnom Gigabyte sajtu postoji specijalna sekcija namenjena pravilnom podešavanju matičnih ploča, za sve one koji se odluče na ovakav poduhvat, kao i koja verzija BIOS‑a je preporučena. Inače, sve ploče izlistane na www.gigabyte.rs/microsites/148 imaju specijalne BIOS‑e s takozvanim Mining režimom rada koji sve parametre ploče postavlja u optimalne vrednosti za taj proces.

www.gigabyte.rs

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari: