Svet poslovnih telekonferencija

Vaše kolege sede u salama na raznim lokacijama, sastanku prisustvuju poslovni partneri, ali niko ne napušta svoju kancelariju. Čak i ako ste zaglavljeni u saobraćaju, 1500 kilometara van kancelarije, treba da učestvujete na sastanku. Za takav scenario Web kamere nisu dovoljne – potrebno je profesionalno rešenje. A jedan od lidera u ovoj oblasti svakako je Cisco, čije smo proizvode testirali zahvaljujući kompaniji Telegroup koja je Cisco Premier partner za naš region. U zavisnosti od želja, potreba i mogućnosti korisnika, Cisco raspolaže velikim brojem rešenja koja omogućavaju telekonferencije na visokom nivou. Analiza potreba i pronalaženje adekvatnog rešenja jeste ono na šta je Cisco posebno obratio pažnju.

PCPress.rs Image

Mali koraci

Za neke ne previše zahtevne korisnike koji imaju potrebe za održavanje telekonferencija u manjim salama za sastanke, bazični modeli poput Cisco TelePresence SX10 sasvim su dovoljni. SX10 jedinica integriše kameru, mikrofon i uređaj za kodiranje i dekodiranje strimova (kodek).
SX10 je pravljen tako da ga montirate iznad velikog ekrana ili na zid i poseduje širokougaono sočivo kamere, pa je korišćenje moguće i u malim salama gde nije veliko rastojanje između uređaja i učesnika.
Napredniji model, SX20, podiže video‑konferencije na viši nivo nudeći bolji kvalitet slike, s mogućnostima prilagođavanja različitim prostorima u kojima se održava konferencija, ali i s podrškom za dva ekrana i dva eksterna mikrofona. Uz SX20 imate i opciju odabira pokretne kamere sa 4x optičkim zumom ili 8x optičkim zumom, u zavisnosti od onoga što je vama potrebno.

PCPress.rs Image
SX10

TelePresence SX80 Codec predstavlja napredni uređaj, zamišljen kao fleksibilna modularna platforma, sa podrškom za H.265 video‑kodek, ali i priključivanje nekoliko kamera, kontrolnih jedinica, veliki broj mikrofona i podršku za ugradnju u rack sa 1RU visinom. Takozvani SX80 Integrator paket, uz samu SX80 jedinicu, nudi SpeakerTrack60 s dve kamere koji može automatski da prati aktivnog govornika putem prepoznavanja lica i audio‑triangulacije. Za kontrolu, uz SX modele može se koristiti i Touch 10, desetoinčni tablet namenjen kontroli celog sistema – od prezentacija, do kontrole prikaza na ekranu, preko obavljanja poziva i kontrole kamera.

Naprednija rešenja

Pored rešenja koja nude fleksibilnost i montiranje na već postojeće ekrane, moguće je odabrati i integrisane sisteme iz ponude, kao što su personalni DX70 i DX80 uređaji koji najviše podsećaju na all‑in‑one rešenja, a u zavisnosti od potrebe možete odabrati 14‑inčni (DX70) ili 23‑inčni (DX80) model. Oba dolaze sa ekranom osetljivim na dodir, integrisanom kamerom i Cisco operativnim sistemom, a moguće je odlučiti se i za Android, čime se produktivnost i mogućnosti upotrebe podižu na viši nivo. Uređaji mogu da se povežu na računar i koriste kao drugi monitor, što je plus.

PCPress.rs Image
DX70

Napredniji i primetno veći modeli jesu TelePresence MX200/MX300 G2, koji imaju integrisani ekran i za tili čas bilo koju kancelariju mogu da pretvore u sobu za telekonferencije. U zavisnosti od modela, možete imati ekran dijagonale 42 inča (MX200 G2) ili 55 inča (MX300 G2), mogućnost da se doda još jedan ekran za prikazivanje sadržaja koji se prezentuje, kao i dva stona mikrofona, a instalacija je jednostavna kao povezivanje bilo kog televizora. Tu su i pokretne kamere sa 1080p@60 fps mogućnostima, kao i mogućnost povezivanja Touch 10 kontrolera.

PCPress.rs Image
MX300

Ozbiljne telekonferencije

Kada je potrebno obezbediti kompletno rešenje za kvalitetne telekonferencije sa više učesnika, Cisco je ponudio i napredne višenamenske  TelePresence sisteme MX700/MX800. Pomenuti sistemi namenjeni su većim konferencijskim sobama, pa stoga nude dva velika monitora i dve kamere (MX800 ima i verziju s jednim monitorom i jednom kamerom). Mikrofoni i kamere prate govornike, tako da svi učesnici konferencije znaju ko i kad priča, a prikazi na ekranima mogu da se kontrolišu i menjaju u zavisnosti od potreba preko Touch 10 tableta.

PCPress.rs Image
MX800

Pošto se radi o uređajima koji su namenjeni konferencijama s većim brojem učesnika, ne čudi što su dijagonale uključenih ekrana po 55 (MX700), odnosno 70 inča (MX800). Zvučnici snage 200 W po ekranu obećavaju dobar kvalitet zvuka. Tamo gde se traži više slobodnog mesta na stolu ili, gde stolova nema (velike sale za obuke), moguće je koristiti direkcioni mikrofon koji se montira na plafon i on je podržan na svim SX i MX uređajima.

Na vrhu ponude

Najnaprednije rešenje Cisco ponude zove se IX5000 Immersive Room. Namenjeno je saradnji s velikim brojem učesnika koji se nalaze bilo gde na svetu. Sa akcentom na bogatom multimedijalnom iskustvu, IX5000 nudi tri ekrana dijagonale 70 inča, s tri 4K kamere sa automatskim pozicioniranjem i svim naprednim mogućnostima koje vam mogu pasti na pamet. Od pet istovremenih strimova, preko 18 mikrofona i 19 zvučnika, Touch 10 kontrolnih jedinica, do višenamenskih konektora, LED osvetljenja… Jedna od zanimljivih opcija koju smo imali prilike da vidimo jeste mogućnost usmeravanja jednog dela kadra kamere na tablu na bočnom zidu i detekciji pokreta, te automatskom prebacivanju na nju ukoliko neko želi nešto vizuelno da istakne.

PCPress.rs Image
IX5000

Kada uživo pratite telekonferenciju s više od dvadeset učesnika preko IX5000, postaje jasno koliko je bitno posedovati rešenje koje omogućava virtuelne sastanke s korisnicima širom sveta i kolike se uštede prave svaki put kada se takvi sastanci organizuju elektronski.
Napomenućemo još i da Cisco uređaji za telekonferenciju poseduju Intelligent Proximity tehnologiju koja omogućava ultrazvučnu identifikaciju prenosivih računara i pametnih telefona i tableta i njihovo direktno povezivanje na uređaje za telekonferenciju putem Wi‑Fi mreže. Na taj način, sadržaj ekrana vašeg PC ili Mac računara možete lako prikazati na lokalnom ili udaljenom uređaju za telekonferencije, bez potrebe da koristite npr. VGA ili HDMI kablove kojim biste računar povezali na lokalni uređaj.
Cisco Proximity aplikacija za Android i iOS operativne sisteme omogućava da lokalni uređaj za telekonferencije kontrolišete pomoću svog pametnog telefona ili tableta. To znači da možete ostvariti poziv, a na svojim pametnim uređajima ujedno pratite sadržaj koji udaljena strana prezentuje i koji vidite na lokalnom uređaju.

A kako sve to radi?

Bez obzira na impresivan hardver koji omogućava bogato multimedijalno iskustvo, kamere koje prate korisnike, usmerene mikrofone i sve ostale dodatke, osnovu svih Cisco rešenja za telekonferencije čini Telepresence arhitektura. Srce te arhitekture je Cisco Unified Communication Manager (CUCM) koji služi za registraciju i administraciju uređaja, a zahvaljujući naprednim funkcijama CUCM‑a, mogućnosti telekonferencija podižu se na viši nivo.
Cisco Expressway komponenta obezbeđuje firewall traversal servis za video‑komunikaciju, tj. efikasnu i zaštićenu video‑komunikaciju iz lokalne računarske mreže preko Interneta. Na taj način, uređaji za telekonferencije lako su dostupni preko Interneta po svojoj SIP URI (Session Initiation Protocol Uniform Resource Identifier) adresi, na primer redakcijskisastanak@pcpress.rs.
Još jedna funkcija Expres­sway komponente jeste da obezbedi Cisco Jabber soft klijentu mogućnost rada na Internetu bez potrebe uspostavljanja VPN konekcije na mobilnom uređaju ili računaru, što korisniku olakšava način na koji se pristupa telekonferencijama.PCPress.rs Image
Expressway omogućava i integraciju telekonferencije sa Webex sastankom, tj. Cisco cloud servisom za Web konferencije. Da bi se organizovala telekonferencija sa više od dva učesnika, potrebno je da postoji video‑bridge komponenta kojoj svi uređaji šalju video‑strim i koja svim uređajima prosleđuje odgovarajući video‑strim. Ta komponenta za manji broj učesnika može da se nalazi integrisana u samim uređajima za telekonferencije, ali za više od pet učesnika potrebno je koristiti zasebnu komponentu Cisco Meeting Server. Pored hostovanja telekonferencija, ona omogućava i njihovo snimanje, kao i integraciju s rešenjem Skype for Business. Veoma bitna komponenta jeste i Telepresence Management Suite (TMS) koja omogućava zakazivanje sesija kroz Microsoft Outlook, rezervisanje resursa i praktičnu organizaciju telekonferencija.

Jabber i Spark

Cisco Jabber je komunikaciona aplikacija za PC, Mac, iOS i Android uređaje koja omogućava slanje instant poruka, glasovne i video pozive, deljenje sadržaja i uključivanje u telekonferenciju gde god da se nalazite. Jabber Guest omogućava učestvovanje u konferencijama i onim klijentima koji nemaju uređaj za telekonferenciju ili Jabber. Komunikacija se ostvaruje direktno iz Web browser‑a. Jabber koristi Cisco infrastrukturu koju korisnik mora da poseduje kako bi sve ovo funkcionisalo.

PCPress.rs Image
Spark

Dok Jabber klijent zahteva lokalnu infrastrukturu, dotle novi Spark klijent radi sve iz cloud‑a. Spark je Cisco cloud servis koji omogućava timsku kolaboraciju, objedinjavajući vašu celokupnu poslovnu komunikaciju. Spark koristi sobe kako bi se razni ljudi spojili na mestima koja su im interesne sfere. Formirani timovi mogu da imaju više soba u kojima se radi na različitim projektima. U okviru soba mogu da se organizuju telekonferencije, šalju poruke i obavljaju video‑pozivi SIP protokolom. Besplatan Spark klijent dostupan je svima i ima mogućnost komunikacije s bilo kojim uređajem koji koristi standardne protokole za komunikaciju. Cisco Spark cloud servis omogućava registraciju svih Cisco uređaja za komunikaciju (telefoni i uređaji za telekonferenciju), tako da imate kontrolu nad svim uređajima iz cloud‑a (celokupna telekomunikaciona arhitektura nalazi se u cloud‑u).

PCPress.rs ImagePCPress.rs ImageJednostavno. Magično. Otvoreno.

Kompanija Cisco želi da korisnici tako doživljavaju njihova rešenja. Jednostavna za korišćenje, magično funkcionalna i otvorena za integraciju s drugima. I zaista, nakon „druženja“ s njihovim rešenjima, ta vizija kristalno je jasna. U svaki proizvod uloženo je mnogo truda na svakom od pomenutih polja, a najbolji primer za to jeste činjenica da je šest od dvanaest pomenutih uređaja dobilo Red Dot nagradu za dizajn.
Telekonferencije su sledeći logičan korak kojim možete držati virtuelne sastanke, konferencije i predavanja sa učesnicima koji se nalaze na različitim krajevima sveta, uz manje troškove i mnogo jednostavniju organizaciju. Kompanija Cisco može da zadovolji apetite kompanija svih obima, od najmanjih do najvećih, a sve to rešenjima koja su lepo dizajnirana, jednostavna za implementaciju i korišćenje, a po potrebi otvorena i za integraciju s konkurencijom.

Kada nema potrebe za ovako ozbiljnom opremom i kućna rešenja mogu da zadovolje bazične potrebe, a više o tome u zasebnom tekstu

Marko Nešović

Objavljeno u časopisu PC#238

www.telegroup.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,