Svetska banka odobrila Srbiji tri kredita u vrednosti od 225,7 miliona evra

Svetska banka danas je saopštila da je Srbiji odobrila tri kredita ukupne vrednosti od 225,7 miliona evra koji su namenjeni unapređenju upravljanja javnim rashodima, restrukturiranju javnih komunalnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, i zaštiti zdravlja stanovnika.

PCPress.rs Image
Konkretna korist od prvog kredita od 160,6 miliona evra biće, kako je istaknuto, u tome što će zaposleni u javnoj upravi u Srbiji dobijati istu platu za isti posao. EPS, Srbijagas i Železnica Srbije smanjiće troškove, a povećaće prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju. Dodaje se da će sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, biti zamenjen jednostavnijim i koherentnijim sistemom koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda.

Zajam Svetske banke za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. na 80 odsto na kraju 2018. godine, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije. Očekuje se da će biti povećan ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. na 70.000 domaćinstava u 2018. godini. U Srbijagasu projekat će podržati povećanje stope naplate računa sa 80 odsto koliko je iznosila 2015. na 87 odsto, zatim da Srbijagas u 2018. usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa, kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

PCPress.rs Image
U sektoru saobraćaja pozajmica Svetske banke će pomoći da se smanji direktna budžetska podrška za poslovanje železničkih preduzeća sa 13,5 milijardi dinara koliko je iznosila u 2015. na 11 milijardi u 2018, kao i da se podigne produktivnost rada i unapredi iskorišćenost kapaciteta. Optimizacija broja zaposlenih trebalo bi da dovede do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plate zaposlenih u železnicama u 2018. za 25 odsto u odnosu na iznos u 2015. godini.

Drugi kredit Svetske banke od 40,1 milion evra omogućiće bolje funkcionisanje državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija, a najveći deo biće iskorišćen za bolje funkcionisanje Poštanske štedionice. Od trećeg kredita, namenjenog zdravstvu, u vrednosti od 25 miliona evra, u Vojvodini će biti instalirana dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju, a u celoj Srbiji biće obezbeđen standardizovan kvalitet u lečenju raka.

Izvor: Beta

Facebook komentari: