Tadić potpisao Zakon o elektronskim komunikacijama

tadic Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao set zakona, među kojima i Zakon o elektronskim komunikacijama. Bezbednost i borba protiv kriminala mogu se voditi uspešno i uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, poručio Tadić.

Pošto je Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je izazvao velike polemike, usvojila Skupština Srbije, danas ga je potpisao i predsednik Republike Boris Tadić.

Predsednik je saopštio da je taj zakon od velikog značaja za ekonomski razvoj, jer su elektronske komunikacije danas osnovni nosilac razmene informacija, znanja i ideja.

Ono što je u zakonu bilo sporno jeste što on predviđa stvaranje baze podataka o elektronskim komunikacijama građana, koja će biti dostupna organima bezbednosti i unutrašnjih poslova bez odluke suda.

"U tom pogledu, delim zabrinutost sa nezavisnim državnim organima, zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa kojima sam o ovoj temi razgovarao", rekao je Tadić.

Poštovanje ljudskih prava najviša vrednost

"Javnosti je dobro poznato sa kakvim je bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama Srbija danas suočena, od pretnji odvajanja jednog dela naše teritorije, preko pretnji terorizmom, do organizovanog kriminala, koji je u jednom periodu ozbiljno ugrožavao, i još uvek to čini, ključne resurse naše države", rekao je srpski predsednik.

Ipak, poštovanje ljudskih prava i sloboda je, prema njegovim rečima, jedno od najviših vrednosti na kojima se temelji Republika Srbija, i država na tom polju ne želi i ne mora da pravi ikakve ustupke, jer se bezbednost i borba protiv kriminala mogu voditi uspešno i uz puno poštovanje zagarantovanih ljudskih prava i sloboda.

"Zbog toga smatram da je posle donošenja ovog zakona, više nego opravdano preispitati i unaprediti odgovarajuće delove našeg pravnog sistema, kako bi se osigurala ravnoteža između prava na bezbednost građana i svih njihovih ostalih prava".

Rešenje pre izjašnjavanja Ustavnog suda

Zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za ljudska prava veruju da će se naći pravo rešenje za elektronsku komunikaciju građana i pre nego što se Ustavni sud izjasni o ustavnosti zakona.

"Dobio sam uveravanja da će se bez odlaganja pristupiti radu na izmenama više zakona kako ovo rešenje ne bi ostalo trajno. Time bi se povratila trenutno narušena ravnoteža između težnji da se bezbednosnom sektoru izađe u susret u pogledu efikasnosti i potrebe da se obezbede isto tako jaki bedemi za sprečavanje kršenja ljudskih prava, do kojih može doći zloupotrebom širokih ovlašćenja i mogućnosti", rekao je zaštitnik građana.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić navodi da će to značiti i preispitivanje i nove ocene za jedan čitav set zakona, koji ne moraju biti vezani za aktivnosti bezbednosnih službi nego i za medije.

Naime, stručnjaci su već ocenili da bi zakon mogao da ugrozi i tajnost novinarskih izbora, budući da će bezbednosne službe sada lako moći da utvrde sa kim je novinar pričao.

Skupština Srbije usvojila je, 29. juna, Zakon o elektronskim komunikacijama, u kojem je, i pored protivljenja opozicije i zaštitnika građana Saše Jankovića, ostala odredba prema kojoj je operator dužan da zadrži podatke o elektronskim komunikacijama 12 meseci od dana obavljene komunikacije.

Ombudsman je predložio da nadzor nad komunikacijom građana bude moguć samo uz dozvolu suda, što je parlament odbio, ali je prihvatio njegov drugi amandman, prema kome će nadzor nad sprovođenjem tog zakona biti u nadležnosti poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja.

Izvor: RTS

Facebook komentari: