Top50 2023

TCA: mini notebook tražnja ne jenjava

acer-aspire-one Tržište notebook računara beleži neprestani rast, a poslednji rezultati ukazuju na fantastičnu brojku od 38,6 miliona prodatih prenosivih računara u trećem kvartalu 2008. godine, što ukazuje na povećanje prodaje od gotovo 40% u odnosu na isti period prošle godine. Po prvi put broj prodatih notebook računara, pretekao je broj prodatih stonih računara na svetskom nivou, jer je u istom periodu (2008Q3) prodato 38,5 miliona stonih računara, sa tendencijom pada prodaje od 1,3% u odnosu na isti period u 2007. godini. Svi podaci, rezultat su Instituta za istraživanje ICT tržišta iSuppli. Globalni trend i dalje pokazuje porast ukupne prodaje PC računara za 15% ili 79 miliona prodatih primeraka tokom trećeg kvartala, što ukazuje da tržište PC računara još uvek pokazuje dobar potencijal.

acer_aspire_one21 Poslednji pokazatelji TCA (Taiwan Computer Association) ukazuju da je kompanija Acer jedan od najvećih svetskih isporučilaca sa ukupno 9,673 miliona prodatih PC računara (stonih i prenosivih) u trećem kvartalu, što je Acer-u donelo povećanje od skoro 80% u odnosu na prošlogodišnji period. Na svetskom nivou, prvo mesto i dalje drži kompanija HP sa 14,9 miliona prodatih računara u istom periodu.

Pročitajte i:  Istraživanje pokazuje da Internet produžava život starijim ljudima

Veliki udeo u prodaji kompanije Acer čini mini notebook model Aspire One, pokazujući da u uslovima globalne krize ne jenjava interesovanje kupaca za malim i pristupačnim PC računarima. Očekuje se da će ove godine biti isporučeno ukupno 14,62 miliona mini notebook računara, a da će od tog broja Acer sa modelom Aspire One dosegnuti brojku od čak 5,45 prodatih primeraka.

Izvor: TCA (Taiwan Computer Association), PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,