BIZIT plus

Telekom Srbije: izmirene prispele obaveze prema Telekomu Srpske

telekom-srbija-2 BEOGRAD, 27. maja (Tanjug) – Preduzeće za telekomunikacije Telekom Srbija uspešno je izmirilo sve prispele obaveze po ugovoru o kreditnom aranžmanu u vrednosti od 700 miliona evra za kupovinu 65 odsto akcija Telekom Srpske, rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Isplata prvog dela obaveze u iznosu od 110 miliona evra izvršena je u decembru 2008. godine, a juče dospelu obavezu, u iznosu od još 225 miliona evra, Telekom je izmirio isplatom od 75 miliona evra iz sopstvenih sredstava, dok je preostali iznos od 150 miliona evra refinansiran potpisivanjem novih kreditnih ugovora.

Iznos od 120 miliona evra obezbeđen je kroz međunarodni "club deal" kredit i to sa Alfa bankom u ulozi Koordinatora, EFG Eurobankom Ergasias u ulozi Agenta i zajmodavcima – Alfa bankom, EFG Eurobankom Private bank, Nacionalnom bankom Grccke, Pireus bankom, Sosijete Ženeral i Komercbankom (Commerzbank). Ostatak sredstava u iznosu od 30 miliona evra obezbedjen je zaključivanjem ugovora o kreditu sa Bankom Intezom Beograd.

Krajem novembra ove godine dospeva još 35 miliona evra, koje će Telekom Srbija takođe izmiriti iz sopstvenih sredstava.

Preduzeće naročito ističe da su uslovi novih aranžmana kojima se deo obaveze refinansira veoma povoljni, imajući u vidu efekte svetske ekonomske krize i ukupne okolnosti na finansijskom tržištu, što svakako predstavlja pozitivan signal za srpsku ekonomiju.

Telekom Srbija je u junu 2007. godine kupila 65 odsto akcija Telekoma Srpske.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari: