Top50 2023

Telenor otvorio hibridnu baznu stanicu

PCPress.rs ImageDanas je u selu Pločica kraj Kovina u rad puštena prva hibridna bazna stanica za mobilnu telefoniju. Bazna stanica u Telenorovoj mreži za svoj rad koristi energiju sunca i vetra, a tek ako ta dva sistema “zakažu” krosti se napajanje iz EPS-ove mreže.

Ovaj ekološki pilot projekat prva je u nizu zelenih investicija kompanije Telenor u oblasti napajanja telekomunikacione mreže. Uz podršku Ministastva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, u projektu su učestvovali domaći stručnjaci koji su projektovali hibridno postrojenje. Hibridnu baznu stanicu su otvorili ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić i generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsen.

Pored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora, u smanjenju emisije ugljendioksida, odnosno u povećanju energetske efikasnosti učestvuje i poseban sistem hlađenja baterija. Naime, one su ukopane u kanal u podu što omogućava da se prostorija bazne stanice manje hladi uređajima za klimatizaciju.

Hibridna bazna stanica je deo Telenorovog projekta u okviru kojeg se planira smanjivanje emisije CO2 za 40% do 2017. godine.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Ovaj finski grad bi emisiju ugljen-dioksida mogao da svede na nulu
SBB

Tagovi: , , ,