ePlaneta

Teleskop Habl snimio milioniti snimak

PCPress.rs ImageTeleskop Habl svemirske agencije NASA snimio je milioniti snimak dok je tragao za vodom u atmosferi jedne eksoplanete udaljene hiljadu svetlosnih godina. Iako je Habl najpoznatiji po zadivljujućim snimcima svemira, milioniti snimak je spektoskopsko merenje na kojem je svetlost podeljena u komponentne boje. Reč je o snimku planete HAT-P-7b, gasovitoj džinovskoj planeti većoj od Jupitera koja kruži oko zvezde vrelije od našeg sunca. Ta eksoplaneta poznata je i pod nazivom Kepler 2b, budući da ju je otkrila opservacija Kepler. A Habl bi trebalo da analizira hemijski sastav njene atmosfere.

Na snimku se vidi spektralni prikaz vodene pare. Snimak je veoma precizan, ali biće potrebni meseci analize pre nego što se sve sagleda. Habl je ovim dokazao da je potpuno opremljen za prikazivanje atmosfera eksoplaneta i naučnici svemirske agencije veoma su uzbuđeni što će doći do novih saznanja.

Inače, Habl je lansiran dvadeset četvrtog aprila 1990. prilikom misije STS-31. Otad je uneo pravu revoluciju u gotove sve sfere istraživanja svemira i sakupio više od pedeset terabita podataka do današnjeg dana.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,