BIZIT plus

Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Tesla je zapravo dobila povrat novca od milion dolara.

PCPress.rs Image

Musk je trenutno drugi najbogatiji čovek na svetu

Prema jednoj studiji 35 velikih američkih kompanija isplatilo je svojim najplaćenijim izvršnim direktorima više nego što su platili federalnog poreza na dohodak između 2018. i 2022. godine. Ovi izveštaji, koji su predstavljeni od strane Instituta za političke studije i koalicije za poresku pravednost, postaju još manje iznenađujući kada se sazna da je najveći prekršilac zapravo Tesla.

Kompanija Elon-a Musk-a zaradila je 4,4 milijarde dolara tokom tih pet godina. Takođe, kompanija je isplatila svojim izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara. Uprkos tome, Tesla ne samo da nije plaćala federalni porez, već je dobila povrat novca od milion dolara od vlade. Musk je drugi najbogatiji čovek na svetu. Prema Forbesu njegova neto vrednost iznosi oko 207,9 milijardi dolara.

Tesla jedna od 35 kompanija koje su u tom periodu isplatile svojim najplaćenijim izvršnim direktorima više novca nego što su platile federalni porez na dohodak. Ukupno gledano, izvršni direktori ovih kompanija zaradili su 9,5 milijardi dolara tokom ovih godina. Takođe, iste te kompanije ukupno su dobile povrat novca od 1,8 milijardi dolara od vlade. Osamnaest od ovih 35 preduzeća nije platilo federalni porez na dohodak iako su tokom pet godina prijavili neto dobit.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Prema izveštajima, pored Tesle tu su i druge značajne kompanije. U tu grupu spadaju T-Mobile, Netflix, Ford Motor. T-Mobile je zaradio 17,9 milijardi dolara, isplatio svojim izvršnim direktorima 675 miliona dolara i dobio povrat novca od 80 miliona dolara. Mobilni operater je potrošio veliku sumu novca na lobiranje Kongresa kako bi dobio poreske olakšice. Samo u 2022. godini potrošio je 9 miliona dolara u tu svrhu.

Netflix je zapravo platio neki porez ali 236 miliona dolara predstavlja samo 1,6 odsto njegovih prihoda od 15,1 milijardu dolara i malo više od trećine onoga što je isplatio svojim najplaćenijim izvršnim direktorima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *