Token – idealno rešenje za zaštitu podataka

SID700_environment U poslednje vreme mnogo se govori o zaštiti podataka, posebno o zaštiti onih podataka koji se razmenjuju preko Interneta. Najosetljiviji su, naravno oni koji se tiču novčanih računa i pristupa njima. Korišćenje lozinki se dosad pokazalo kao najslabiji, tzv. jednofaktorski način zaštite, jer je vrlo lak za ‘probijanje’. Najslabije su naravno lozinke koje korisnici sami odabiraju jer uglavnom sadrže datume rođenja, imena kučića, majčino devojačko prezime i sl. Nešto ‘čvršća’ je šifra koju vam dodeli sam sistem, kao što je npr. PIN ili LIB broj ali njih korisnik obično zaboravi. Još gore, korisnici imaju običaj da ih zapisuju u mobilne telefone, na papiriće koje drže pored kompjutera ili jednostavno dozvoljavaju kompjuteru da sam zapamti lozinku kako je ne bi iznova ukucavali. Složićete se da je u današnje vreme zaista potrebna mnogo stabilnija zaštita, koja ne može lako biti probijena.
logocom41  Kao idealno rešenja nameću se tokeni. Verovatno ste već imali prilike da se susretnete sa tom stvarčicom, ne većom od upaljača, koju ćete prepoznati tako što se na malom displeju smenjuju različiti šestocifreni brojevi. Brojevi se smenjuju na svakih 10 sekundi po nama nedokučivom algoritmu. Upravo ti brojevi predstavljaju šifru koja će biti drugi, praktično neoborivi faktor zaštite. Prvi faktor je lozinka, pa je stoga ovakav sistem – dvofaktorski . U nekolicini domaćih banaka koje su uvele ovakav vid sigurnosti, zaštita uglavnom radi na RSA SecurID rešenju.

Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Iz nekog neobjašnjivog razloga, domaće banke se ne odlučuju često da u ponudu korisnicima uključe i ovu vrstu zaštite računa. Pripisaćemo to inerciji, sve dok država ne usvoji dugo očekivani zakon po kome će tokeni biti ne samo preporučeni, već i obavezan vid autentifikacije. Tada će verovatno stradati, ko drugi nego obični građani kojima će biti onemogućen elektronski pristup podacima.

Nadamo se da će u narednom periodu sve više banaka i finansijskih institucija shvatiti neminovnost bolje zaštite podataka i u svoje usluge, pored manjih kamata i rastegljivih kredita uključiti i bolju sigurnost vaših tekućih računa.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na www.com-4t.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: