TomTom i Microsoft donose generativnu veštačku inteligenciju u automobile

“Potpuno integrisani” AI asistent.

PCPress.rs Image

“Složenija glasovna interakcija”

Holandski proizvođač automobilskih navigacija, TomTom je upravo najavio “potpuno integrisanog AI automobilskog asistenta”. Ovaj AI asistent bi trebao da se pojavi na infotainment sistemima u vozilima u bliskoj budućnosti. Kompanija je navela da će ponuditi “složeniju glasovnu interakciju”. To će omogućiti korisnicima da na prirodan način razgovaraju sa sistemom. Zatim, vozači će moći dosta jednostavnije i bezbednije da upravljaju navigacijom, pronađu stanice duž rute, kontrolišu sisteme u vozilu, otvaraju prozore i obavljali gotovo sve aktivnosti tokom vožnje.

Kompanija poznata po razvoju GPS platformi, udružila se sa Microsoft-om kako bi razvila ovog AI asistenta. Tehnologija koristi velike jezičke modele kompanije OpenAI, kao i Microsoft-ove proizvode poput Azure Cosmos DB i  Azure Cognitive Services-a. Cosmos DB je višemodelna baza podataka a Cognitive Services su skup API-ja za korišćenje u AI aplikacijama. Korišćenjem svih ovih aplikacija ovaj AI asistent bi trebao da bude veoma sposoban i da koristi sve informacije iz najnovijih tegnologija.

TomTom navodi da će glasovni asistent biti integrisan u različite interfejse koje nude vodeći proizvođači automobila. TomTom tvrdi da će automobilske kompanije zadržati kontrolu nad svojim brendom i suštinskim karakteristikama, iako budu koristile ovaj glasovni asistent. Tako da bi AI asistent mogao da se pojavi u vozilima raznih proizvođača. Kompanija nije objavila nikakve definitivne partnere među poznatim proizvođačima vozila. Ipak, TomTom planira da njihova tehnologija bude uključena u njihov sopstveni Digitalni kokpit.

Pročitajte i:  Mustafa Suleyman dolazi na čelo Microsoft Copilot-a

Ovo nije prvi put da je kompanija pokušala da integriše svoje LLM u automobile. Još u junu, Mercedes je najavio beta program u trajanju od tri meseca koji je uključivao implementaciju ChatGPT-a u odabranim vozilima. TomTom će prikazati svog AI asistenta na CES-u u januaru, pa ćemo tada saznati više o tome kako on zapravo funkcioniše.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,