Top50 Glas publike

Toyota i Panasonic zajedno prave baterije za električna vozila

Toyota i Panasonic već su istraživali mogućnost pravljenja baterija za električna vozila, ali po svemu sudeći, u budućnosti će udružiti snage u tim naporima. Prema navodima Nikkei Asian Review-a, ove dve kompanije planiraju da tokom 2020. godine zajedno krenu u njihov razvoj i proizvodnju.

PCPress.rs Image

To bi im omogućilo da smanje cenu, a snabdevali bi Toyota Daihatsu brend, kao i druge kompanije kao što su Mazda i Subaru. Takođe, nadaju se da će obezbediti još jednog japanskog klijenta – Hondu, kad ona krene u proizvodnju električnih vozila. Toyota će kontrolisati 51% akcija u ovom udruživanju, dok će Panasonic u novu kompaniju prebaciti pet svojih pogona za proizvodnju automobilskih baterija lociranih u Kini i Japanu. To neće uticati na postojeći aranžman Panasonic-a sa kompanijom Tesla.

Inače, obe kompanije imaju dobre razloge za udruživanje. Toyota u odnosu na konkurenciju kasni sa razvojem električnih vozila, pa bi joj ovo partnerstvo omogućilo da ubrza taj tempo i da dobije pristup cenovno prihvatljivim baterijama spremnim za masovnu produkciju.

Za Panasonic, s druge strane, ovo znači proširenje tržišta, zajedno sa partnerstvom koje već ima sa Teslom, omogućilo bi joj da postane dominantna kompanija kada je u pitanju proizvodnja baterija za auto industriju. Ako su izveštaji tačni, Panasonic i Toyota bi ovo partnerstvo mogli da zvanično objave već za neki dan.

Pročitajte i:  DHL naručio 2,000 električnih dostavnih vozila od kompanije Ford

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,