Toyota očekuje bolji izvoz zbog slabijeg kursa jena

Japanski proizvođač vozila Toyota podigao je celogodišnju prognozu dobiti za 16%, jer očekuje da će slabiji kurs jena podstaknuti njegov izvoz. Ovaj drugi po veličini svetski proizvođač automobila naveo je da sada očekuje operativnu dobit u visini od 1.850 milijardi jena (16,80 milijardi dolara), u odnosu na prvobitno planiranih 1.600 milijardi jena iz prethodne prognoze. Ipak, to je niže od prošlogodišnjih ostvarenih 1.990 milijardi jena.

PCPress.rs Image

U drugom ovogodišnjem tromesečju, međutim, Toyota je zabeležila pad operativne dobiti na godišnjem nivou za 11%, na 574,29 milijardi jena.

Toyota procenjuje da će u ovoj godini kurs američkog dolara prosečno iznositi 110 jena, a evra 124 jena. Slabiji jen čini Toyota-ine automobile konkurentnijima u inostranstvu i povećava vrednost zarade vraćene u zemlju.

U međuvremenu, tržišta su u očekivanju najave planova Toyote da s manje konkurentom Mazdom zajedno izgradi postrojenje u SAD-u vredno 1,6 milijardi dolara, te da razvijaju tehnologiju električnih vozila, saznaje se iz dobro obaveštenog izvora.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Apple otkazuje projekat električnih automobila
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,