BIZIT plus

Transformacije modernog doba

Nakon definisanja najbitnijih smernica i finesa u junu ove godine, danas je Kompanija Telekom Srbija potpisala višegodišnji Ugovor sa kompanijom Huawei, koji podrazumeva nabavku opreme, usluga i radova od te kompanije, u cilju modernizacije fiksne mreže Telekoma Srbija. Ovim ugovorom Telekom Srbija investira do 150 miliona evra, kako bi kroz saradnju sa kompanijom Huawei svojim korisnicima ponudila najkvalitetniji servis, pre svega u domenu fiksnog interneta i multimedije.

ambasador-kine
U martu 2016, došlo je do značajne ekonomske i trgovinske saradnje i istorijske posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinping-a Srbiji, kada je i dogovorena saradnja između dve kompanije.
Svečanosti povodom početka realizacije Ugovora, prisustvovali su, pored generalnog direktora kompanije Telekom Srbija Predraga Ćulibrka i potpredsednika Huawei grupacije i predsednika ove kompanije za CEE i nordijski region, Tang Xiaoming-a, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.
“Cilj velike investicije Telekoma Srbija je dalje unapređenje naše fiksne mreže, primenom najsavremenijih tehnologija na najefikasniji način. Huawei je jedan od najvećih svetskih lidera  u ovom tehnološkom segmentu i oprema tog proizvođača već je većinski zastupljena u mreži Telekoma Srbija u domenu fiksnog interneta. Kao rezultat ovog projekta, očekujemo značajno tehnološko unapređenje mreže koje će doprineti neuporedivo većim brzinama interneta i   unapređenju korisničkog iskustva.” istakao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.
telekom1Projekat modernizacije fiksne telefonske mreže će, između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika, pre svega u urbanim sredinama, bude realizovan na optici (FTTH), gde se korisničke brzine mogu kretati i do 1 Gb/s. Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa.
“Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Modernizacija fiksne telefonske mreže omogućiće da svaka porodica uživa u 4K video uslugama. Ponosni smo što je kompanija Telekom prepoznala kvalitet Huawei tehnologije i upravo našoj kompaniji poverila ovu značajnu ulogu u osavremenjavanju fiksne telefonske mreže u Srbiji. Pored toga, projekat koji smo danas pokrenuli, dovešće do promena u oblasti transporta, električne energije, obrazovanja, finansija i drugih industrija, čiji će razvoj podstaći ekonomski razvoj Srbije i pomoći da Srbija postane IKT centar regiona” izjavio je Tang Xiaoming, potpredsednik Huawei grupacije i predsednik ove kompanije za CEE i nordijski region.
huawei
Ambasador Kine u Beogradu, Li Mančang istakao je značaj strateškog partnerstva između Kine i Srbije:
“Kina i Srbija imaju dugogodišnje istorijske veze i prijateljstvo. Ovi prijateljski odnosi su još više učvršćeni saradnjom na ekonomskom planu, a ova značajna investicija i saradnja kompanije Huawei u izgradnji projekta od vitalnog značaja za Srbiju, to još jednom potvrđuje.”
Premijer Republike Srbije, Aleksandar Vučić istakao je značaj višegodišnje saradnje između Telekoma Srbija i Huawei, čime naša zemlja ide ka cilju da postane IKT centar regiona…
“Današnjim događajem odnos sa Narodnom Republikom Kinom dižemo još jedan stepenik više, jer hoćemo da razvijemo strateško savezništvo na različitim nivoima. Železara Smederevo i današnji projekat sa kompanijom Huawei, su jedni od prvih oblika saradnje sa Narodnom Republikom Kinom, a najvaljeno mi je i ulaganje u stočarstvo, rudarski i hemijski kompleks. Poseban značaj današnjeg projekta je što će uposliti veliki broj domaćih ljudi i kompanija u izvođenju radova. Želimo da naša saradnja sa Narodnom Republikom Kinom bude model za sve Istočno evropske zemlje, što ćemo potvrditi na konferenciji 16+1 u Rigi, gde ćemo upravo sa Kinom potpisati najveći broj sporazuma.”
Dodatnu vrednost celom projektu daje i činjenica da će biti angažovane i različite domaće kompanije, izvođači radova i proizvođači materijala, koji će imati priliku za povećan obim aktivnosti.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Huawei najavljuje lansiranje novog pametnog telefona