TSMC pravi fabriku čipova u Arizoni

Taiwan Semiconductor Manufactoring Co. (TSMC), koji proizvodi procesore i druge čipove za Apple, AMD i mnoge druge tehnološke kompanije, počinje izgradnju fabrike čipova u Arizoni. Vrednost ovog projekta je 12 milijardi dolara. U toj fabrici biće osposobljena najnovija proizvodna linija za 5nm čipove, a imaće kapacitet od 20.000 wafer-a mesečno. Fabrika će biti izgrađena uz finansijsku podršku američke Vlade, a zapošljavaće 1.600 radnika.

PCPress.rs Image

TSMC već ima svoje pogone u Americi, fabriku u Kamasu u državi Vašington, kao i dizajnerske centre u Austinu (Teksas) i San Hozeu (Kalifornija). Fabrika u Arizoni biće drugi proizvodni pogon ove kompanije u SAD-u.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu. Oni proizvode CPU-ove za AMD, Apple A13 procesore za najnovije iPad i iPhone uređaje, Qualcomm procesore za Android uređaje, kao i čipove koji se koriste u Nvidia i AMD GPU-ovima. Čak i kompanije koje imaju sopstvene proizvodne kapacitete, kao što su Intel i Texas Instruments, outsource-uju deo svoje proizvodnje u TSMC. Njihova tehnologija proizvodnje je daleko naprednija od drugih proizvođača čipova, uključujući i Intel, jer su spremni za 5nm proizvodnu tehnologiju. Prema nekim najavama, ovaj proces biće upotrebljen za proizvodnju sledeće generacije Apple čipova (Apple A14), koji će doneti znatno poboljšanje performansi, ali uz višu cenu proizvodnje. Intel se, na primer, još uvek drži 10nm proizvodnog procesa.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Izgradnja fabrike počeće sledeće godine, a prvi čipovi iz nje mogu da se očekuju 2024. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,