Turska traži od Google-a promenu politike oglašavanja

Google se suočava sa još jednom novčanom kaznom zbog navodne zloupotrebe uticaja oglašavanja na pretraživačkoj mreži, iako je ovog puta kazna manje ozbiljna od potencijalnih implikacija. Arab News je izvestio da je turski odbor za konkurenciju dao Google-u šest meseci da promeni strategiju oglašavanja nakon što je utvrdio da je kompanija zloupotrebila dominaciju na Internetu.

google pred novom kaznom

Njeni tekstualni oglasi navodno su iskrivili rezultate pretraga, jer su neke kompanije namerno potisnute iz rezultata, osim ako nemaju dodira sa Google-om u finansijskom smislu.

Deo presude i novčana kazna od 25,6 miliona dolara

Internet gigant se suočava sa milionskom kaznom kao delom presude. Ima 60 dana na žalbu i odluku, iako u početku nije bilo jasno da li će se to dogoditi. Sve ovo se događa dve godine nakon što je Turska kaznila Google sa otprilike 12,7 miliona dolara jer je navodno favorizovao neke oglašivače u odnosu na druge.

Novčana kazna je trivijalna za Google dok svakog kvartala donosi milijarde dolara zarade i profita. Međutim, ovaj šestomesečni rok je sasvim druga stvar. Ako se presuda održi, Google se suočava sa mogućnošću da promeni strategiju oglašavanja ili rizikuje zabranu u zemlji dobro poznatoj po čvrstom i kontrolisanom upravljanju internet usluga. Možda će biti potrebno da se uspostavi ravnoteža kako se ne bi izgubio pristup važnom tržištu kao što je Turska.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: