BIZIT plus

TV za domaćeg kupca

Vivax Imago 32LE74SM nosi nalepnicu „Proizvedeno u Srbiji“ – televizor pravljen za domaćeg kupca i za domaći džep, dakle najjeftiniji smart TV koji ćete imati prilike da kupite.

PCPress.rs ImagePriču o televizoru proizvedenom u Srbiji počinjemo od dizajna, koji očito nije pogođen nižom cenom. Čak i u višim cenovnim klasama teško ćete naći postolje u kombinaciji metal‑staklo, a i plastika od koje je napravljeno kućište deluje robusno. Svi konektori za povezivanje postavljeni su po bokovima i ispod ekrana, što je odlično rešenje ukoliko odlučite da TV okačite na zid. Na taj način moguće je TV maksimalno približiti zidu, jer neće biti kablova koji će smetati, pri čemu oni ostaju i dalje lako dostupni za kasnije rukovanje.

IPS ekran dijagonale 32 inča obezbeđuje 720p rezoluciju i to je jedan od kompromisa koji je morao da bude napravljen u cilju smanjenja cene. Ipak, na toj dijagonali teško da ćete s nekoliko metara primetiti razliku između 720p i 1080p rezolucije. Kontrast i osvetljenje slike su solidni, a probijanje pozadinskog osvetljenja, koje je neminovno kod LED ekrana, jedva je primetno. Fabrička podešavanja parametara slike malo su „agresivnija“, pa je bela boja ponešto prenaglašena i u njoj se gube svetli detalji, a koloritet vuče na „hladno“, dok je oštrina postavljena na previsok nivo. Uz male ručne korekcije ovih parametara vrlo brzo dobija se slika koja je prijatnija za gledanje i na kojoj se vidi više detalja.

Najveća prednost ovog modela jeste to što ima Android platformu, čime se drastično povećava njegova funkcionalnost. Interesantno je da Android (u verziji 4.4.2 KitKat) ne čini osnovu na kojoj se bazira funkcionalnost uređaja, već predstavlja samo jednu od opcija. Drugim rečima, ovaj model poseduje ugrađenu varijantu eksternog Android medija plejera, što je rešenje koje nam se veoma svidelo, jer Android platforma može da se uključuje samo po potrebi. Televizori koji se zasnivaju na Android platformi generalno pate od (manjeg ili većeg) laga prilikom zadavanja komandi, što je ovim rešenjem elegantno izbegnuto. Za pokretanje Android aplikacija upotrebljen je četvorojezgarni procesor, sa 1 GB RAM‑a, dok je za smeštanje podataka slobodno 5,1 GB od ukupnih 8 GB (ostatak zauzima instalacija Android‑a). Na raspolaganju je i Play Store, a prilikom testiranja, sve aplikacije i igre koje inače rade na pomenutoj verziji Android‑a, instalirane su i pokrenute bez problema. Još jedna stvar koju nismo očekivali na televizoru ove cenovne klase jeste bežična Internet konekcija.

Televizor se kontroliše standardnim daljinskim upravljačem, koji poseduje i mogućnost emulacije miša. Još zgodnija je varijanta da se na njega priključe pravi miš i tastatura ili čak neki bežični kontroler za igranje. Sa USB varijantama nismo imali problema, ali kod bežičnih varijanti potrebno je proveriti koji uređaji su kompatibilni. Na primer, Logitech K400 tastatura je normalno radila, dok model TK820 istog proizvođača nije.

Vivax Imago 32LE74SM donosi interesantno viđenje pametnog televizora. Platforma je dobro osmišljena da ne opterećuje gledaoca nepotrebnim stvarima kada želi da gleda TV program, dok za neke naprednije opcije ostavlja mogućnost izbora. Na primer, prilikom gledanja snimljenih filmova, dozvoljava pokretanje multimedijalnog plejera ugrađenog u TV ili aktiviranje neke od Android aplikacija za tu namenu koje se mogu preuzeti iz Play prodavnice (VLC, BS Player, MV Player, Kodi…). A dodatni plus jeste to što, zahvaljujući pomenutoj platformi, TV postaje pravi multimedijalni kućni centar zabave i to po ceni običnog televizora.

Model Vivax Imago 32LE74SM
Ekran 32“, IPS, LED, 1366×768 piksela
Konektori USB×3 (jedan servisni), HDMI-2, CI+ slot, LAN, WiFi, 3.5 mm audio izlaz, antenski ulaz, koaksijalni video ulaz, VGA, SCART
Tjuneri Analogni, DVB-C, DVB-T, DVB-T2
CPU Quad Core
GPU Mali 450
Memorija 1 GB RAM, 8 GB storage
OS Android 4.4.2 KitKat
Cena 29.000 dinara
Kontakt ekupi.rs

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:

2 thoughts on “TV za domaćeg kupca

  • 19. 06. 2017. at 16:24
    Permalink

    Piše na nalepnici. Ne verujemo baš da se igra sa tim stvarima 🙂

  • 19. 06. 2017. at 12:46
    Permalink

    a gde u Srbiji. Toga nema u tekstu? Nema ni na njihovom sajtu… Biće da je sklopljen u Hrvatskoj

Comments are closed.