BIZIT plus

Tvorci igre Plague Inc: “Nemojte koristiti igru za donošenje suda o korona virusu”

Interesovanje za kontinuirano širenje korona virusa imao neočekivanih posledica i za studio za razvoj igara iz Ujedinjenog Kraljevstva Ndemic Creations, tvorce igre Plague Inc.  Igra stara osam godina, u kojoj je cilj biti bolest koja će svetskom pandemijom zaraziti i uništiti celo čovečanostvo, doživela je neverovatan skok u popularnosti u nedeljama za nama. Postala je najviše preuzeta igra na iPhone-u na Apple-ovoj prodavnici aplikacija u Kini 21. Januara, a 23. Januara u Sjedinjenim Američkim Državama.

PCPress.rs Image

Neverovatan skok u interesovanju naveo je Ndemic da objavi saopštenje u kojem moli igrače da se ne oslanjaju na informacije iz igre kako bi ostali bezbedni od širenja smrtonsnog virusa. “Molim vas zapamtite da je Plague Inc samo igra, a ne naučna metoda ili naučni model. Kao i da je trenutno izbijanje korona virusa veoma ozbiljna situacija koja može da utiče ne mnogo ljudi”, piše u saopštenju kompanije. “Predlažemo igračima da svoje informacije skupljaju od lokalnih vlasti i globalnih zdravstvenih institucija.”, još je dodato.

U isto vreme, Ndemic ističe da je Plague Inc dizajnirana specifično da bi bila “realistična ali i informativna, pri tom ne senzacionališući probleme realnog sveta.” Iz kompanije skreću pažnju i na intervju koji su dali 2013. godine koji baca svetlo na online istraživanje koje je inkorporirano u igru, kao i korišćenje “materijala za obrazovanje – koje profesori i učitelji često koriste kako bi na realan način ilustrovali biološke i ekonomske koncepte svojim studentima.”

Ovo ipak nije prvi put da ova igra ima benefita od pandemija koje zahvataju realan svet: Ndemic je slično saopštenje izdao 2014. godine za vreme pandemije ebole, ukazujući na činjenicu da kada god izbije neka bolest, oni vide porast u igračima, objašnjavajući to pretpostavkom da igrači žele što više da nauče o tim bolestima.

Izvor: arstechnica

Facebook komentari: