BIZIT plus

U Kini zatvoreno sto trideset hiljada internet kafea

PCPress.rs ImageTokom poslednjih šest godina, u Kini je zatvoreno više od sto trideset hiljada internet kafea ‒ piše u novom izveštaju kineske vlade. Država drži internet kafee pod strogom kontrolom, što podrazumeva oduzimanje dozvola za rad. Zanimljivo je da je protivzakonito da internet kafei primaju maloletnike pod izgovorom da internet sadržaji mogu loše uticati na njih.

Vlada nastavlja sa širenjem lanca internet kafea pod kontrolom države, a istovremeno nameće nove zakone kako bi ukinula privatne. Približno trećina stanovnika Kine surfuje netom iz internet kafea, a prošle godine je taj broj iznosio sto šezdeset tri miliona korisnika. Ukupan broj korisnika internet u zemlji iznosi čak četiri stotine pedeset sedam miliona!

Trenutno postoji sto četrdeset i četiri hiljade internet kafea u Kini, a približno trideset odsto nalazi se u okviru lanaca. Polovina posetilaca internet kafea stara je od osamnaest do dvadeset pet godina, a devet odsto je maloletno uprkos strogim kaznama. A čak šezdeset odsto posetilaca internet kafea zarađuje manje od 456 dolara mesečno. Država ulaže velika sredstva kako bi kontrolisala kako korisnici koriste internet. Državna cenzura blokira ili obara sadržaje i sajtove koje smatra politički osetljivim. To uključuje i teme koje su povezane s „jasmin revolucijom“, izrazom koji anonimna grupa aktivista koristi već nekoliko nedelja kako bi podstakla Kineze na proteste protiv vlade. Vlasti su odgovorile time što su onemogućile pretrage na tu temu, kao i hapšenjem kineskih aktivista i policijskim patrolama širom zemlje.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

 

Izvor: IT News

Facebook komentari: