U okviru izložbe posvećene Pupinu predstavljen sajt idvor.rs

Telekom Srbija i obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku SANU, su četiri dana pred 159. rođendan ovog velikog naučnika u njegovom rodnom mestu Idvoru, predstavili aktivnosti kojima će tokom 2014. na nacionalnom nivou biti obeležena Pupinova godina.

Radna soba Mihajla PupinaTokom specijalno vođene ture kroz Zavičajni kompleks u Idvoru prezentovana je nova izložba Pupin – Tesla u Virtuelnom muzeju Mihajlo Pupin, kao i sajt www.idvor.rs koji omogućava 3D šetnju kroz naučnikovo rodno mesto.

„Želja nam je bila da na autentičnoj lokaciji predstavimo novu postavku u virtuelnom muzeju i da pozovemo sve da dođu ovde i lično. Oni koji to nisu u prilici – poznate, ali i manje poznate informacije i podatke o životu i radu Mihajla Pupina mogu da saznaju u virtuelnom muzeju, i da kroz Zavičajni kompleks prošetaju i jednostavnim obilaskom idvorskog sajta. Ukoliko je Idvor nekome daleko na ovaj način smo ga približili, a delo Mihajla Pupina živi već četiri meseca u muzeju koji je dostupan svakom građaninu sveta“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

Projektom Virtuelni muzej Mihajla Pupina, koji je počeo sa radom 29. maja 2013, odaje se počast ovom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja i počasnom konzulu Srbije u SAD, a posetioci imaju priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Prva u nizu gostujućih izložbi u virtuelnom muzeju na adresi www.mihajlopupin.rs bliže opisuje odnos Pupina sa Nikolom Teslom. Svima koji nemaju priliku da posete Idvor na raspolaganju je sajt www.idvor.rs na tri jezika: srpskom, engleskom i francuskom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,