U okviru izložbe posvećene Pupinu predstavljen sajt idvor.rs

Telekom Srbija i obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku SANU, su četiri dana pred 159. rođendan ovog velikog naučnika u njegovom rodnom mestu Idvoru, predstavili aktivnosti kojima će tokom 2014. na nacionalnom nivou biti obeležena Pupinova godina.

Radna soba Mihajla PupinaTokom specijalno vođene ture kroz Zavičajni kompleks u Idvoru prezentovana je nova izložba Pupin – Tesla u Virtuelnom muzeju Mihajlo Pupin, kao i sajt www.idvor.rs koji omogućava 3D šetnju kroz naučnikovo rodno mesto.

„Želja nam je bila da na autentičnoj lokaciji predstavimo novu postavku u virtuelnom muzeju i da pozovemo sve da dođu ovde i lično. Oni koji to nisu u prilici – poznate, ali i manje poznate informacije i podatke o životu i radu Mihajla Pupina mogu da saznaju u virtuelnom muzeju, i da kroz Zavičajni kompleks prošetaju i jednostavnim obilaskom idvorskog sajta. Ukoliko je Idvor nekome daleko na ovaj način smo ga približili, a delo Mihajla Pupina živi već četiri meseca u muzeju koji je dostupan svakom građaninu sveta“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

Pročitajte i:  Intervju: Telekom Srbija - Stub digitalizacije i digitalne transformacije

Projektom Virtuelni muzej Mihajla Pupina, koji je počeo sa radom 29. maja 2013, odaje se počast ovom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja i počasnom konzulu Srbije u SAD, a posetioci imaju priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Prva u nizu gostujućih izložbi u virtuelnom muzeju na adresi www.mihajlopupin.rs bliže opisuje odnos Pupina sa Nikolom Teslom. Svima koji nemaju priliku da posete Idvor na raspolaganju je sajt www.idvor.rs na tri jezika: srpskom, engleskom i francuskom.

Facebook komentari: