U susret Nedelji privatnosti: 2023. godina kao prekretnica u oblasti prava na privatnost

Svake godine krajem januara obeležava se Međunarodni dan privatnosti (28. januar) čija je svrha podizanje svesti i edukacija javnosti o pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj dan predstavlja dobar trenutak da se osvrnemo na stanje u oblasti zaštite privatnosti u Srbiji tokom protekle godine. Dok se informacije o kršenjima privatnosti podataka građana tokom decembarskih izbora još uvek prikupljaju i utisci su sveži, to nisu jedini događaji koji su obeležili godinu za nama, pa se može zaključiti da je 2023. godina sa više aspekata predstavljala i prekretnicu u oblasti prava na privatnost, kako u Srbiji, tako i globalno.

PCPress.rs Image

Početkom 2023. godine nastavljeni su razgovori civilnog sektora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je ponovno stavljen u razmatranje uprkos zabrinutosti i kritike od strane Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, kao i različitih domaćih organizacija i stručnjaka koji se bave pitanjima privatnosti i bezbednosti. Neke od izmena koje bi bile uvedene u Zakon obuhvatale bi uvođenje biometrijskog nadzora i invazivniji sistem obrade podataka građana. Nakon serije konsultacija, proces je obustavljen, a do danas nije poznata sudbina Nacrta, ali ni opreme za nadzor koja je, po dostupnim informacijama, već nabavljena.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Razvoj veštačke inteligencije podstakao je razgovore o etičkom korišćenju takve tehnologije i zaštite privatnosti korisnika. Dok je CHAT GPT4 bio privremeno zabranjen korisnicima u Italiji prošle godine, u Srbiji je Vlada usvojila Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije. Cilj usvajanja smernica bio je da se podstakne odgovorna upotreba veštačke inteligencije koja bi koristila društvu, kao i upravljanje povezanim rizicima.  Osim smernica, Vlada RS donela je i novu Strategiju zaštite podataka o ličnosti sa ciljem da se adresiraju oblasti i problemi u kojima prethodna strategija i implementacija Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nije dala najbolje rezultate.

Maj u Srbiji obeležili su tragični događaji u Beogradu i Duboni. Skoro odmah nakon pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, nizale su se povrede privatnosti žrtava, svedoka i porodice počinioca. Tabloidi su objavljivali osetljive detalje istrage, a načelnik beogradske policije podelio je sa javnošću spisak potencijalnih i planiranih žrtava počinioca, podatke koji bi inače bili rezervisani samo za tužioca.

Ništa drugačija situacija po pitanju etičnosti nije bila ni u elektronskim medijima i na televiziji. Krajem avgusta pojavili su se video snimci članova opozicije, generisani putem tehnologije Deepfake. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) reagovalo je na incident zahtevajući da mora postojati znak koji obaveštava gledaoce da je video izmišljen dok se reprodukuje. Međutim, ostalo je pitanje da li će ovaj novi uslov biti primenjen, a vlasnik Pinka sankcionisan.

Pročitajte i:  Porast sajber napada širom sveta

Pred izbore raspisane za 17. decembar 2023. godine civilni sektor i stručna javnost upozoravali su na brojne neregularnosti, a situacija je dostigla svoj vrhunac istraživanjem koje je sproveo CINS u kom su otkriveni SNS kol centri u kojima su ljudi bili plaćeni da zloupotrebom ličnih podataka građana kupuju glasove i zovu građane kako bi utvrdili njihovu podršku vladajućoj stranci. Sam izborni dan obeležile su mnoge neregularnosti, a veliki deo njih je podrazumevao i zloupotrebu podataka o ličnosti birača.  

Ovo su samo neke od tema o kojima će stručnjaci iz oblasti zaštite privatnosti i predstavnici nadležnih institucija razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji “Nedelja privatnosti.” Konferenciju četvrtu godinu za redom povodom Međunarodnog dana privatnosti organizuju Partneri Srbija, sa ciljem informisanja javnosti o izazovima zaštite privatnosti u Srbiji i region Zapadnog Balkana, kao i o globalnim trendovima u ovoj oblasti.

Nedelja privatnosti održaće se od 24 do 26. januara kao hibridni događaj, online i uživo u Beogradu u organizaciji Partnera Srbija. Neke od tema događaja biće zakonitost tehnologija za digitalni nadzor, razvoj i etička upotreba veštačke inteligencije, uloga i zaštita ličnih podataka u globalnoj izbornoj godini, sudska praksa u Srbiji u oblasti zaštite podataka o ličnosti i sajber kriminal, osvetnička pornografija i zaštita privatnosti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,