BIZIT plus

U zatvor zbog korišćenja VPN-a

Ako ste ikada putovali u Kinu onda znate da postoje prilično velika ograničenja servisima i globalnom pristupu stranica putem Interneta sa kineskih IP adresa. Google servisi uglavnom ne rade, slično je i sa Microsoft-om, a Kinezi imaju svoje alternative popularnim pretraživačima i messengerima.

PCPress.rs Image

Međutim, za one kojima su neki od ovih servisa esencijalni, tu je uvek korišćenje VPN-ova, kako bi ise došlo do potrebnih adresa i servisa. Problem je u tome što je Kina proglasila VPN usluge ilegalnim, a početkom septembra, 26-godišnji mladić je osuđen na devet meseci zatvora zbog nuđenja i prodavanja VPN usluga. Na ovaj način su korisnici mogli da pristupe stranim sajtovima i servisima kojima inače nije moguće prići sa kineskih IP adresa.PCPress.rs Image

U međuvremenu, stižu vesti o još jednom hapšenju, ovoga puta, 21-godišnji mladić iz Nanjinga, koji je uhapšen 21. avgusta, ali su detalji o njegovom hapšenju postali javno dostupni tek juče. On je prodavao VPN drugim korisnicima, iako je inicijalno ovo namenio samo sebi. VPN uslugu je prodavao po ceni od 1,5 dolara mesečno, odnosno 18 dolara za dve godine.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,