Ujedinjeni Arapski Emirati žele da se takmiče sa velikim tehnološkim kompanijama

Vladin istraživački institut u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je objavio novi open source GenAI model. Ovaj model bi mogao da se takmiči sa modelima velikih tehnoloških kompanija.

PCPress.rs Image

Open source GenAI

Tehnološki inovacioni institut (TII) u Abu Dabiju je saopštio da objavljuje seriju proizvoda Falcon 2. Falcon 2 11B, model zasnovan na tekstu, i Falcon 2 11B VLM, koji može generisati tekstualni opis učitane slike.

TII je istraživački centar u okviru Saveta za napredna tehnološka istraživanja u Abu Dabiju. UAE, veliki izvoznik nafte i uticajna sila na Bliskom istoku, ulaže ogromna sredstva u veštačku inteligenciju.

Američka ili kineska tehnologija

Ova ulaganja takođe izazivaju pažnju američkih zvaničnika, koji su prošle godine izdali ultimatum: američka ili kineska tehnologija.

Emiratska AI firma G42 se povukla iz kineske hardverske opreme i prodala udele u kineskim kompanijama. Zatim je osigurala investiciju od 1,5 milijardi dolara od Microsoft-a koja je koordinirana sa Vašingtonom.

Generalni sekretar Saveta za napredna tehnološka istraživanja Faisal Al Bannai, koji je takođe savetnik predsednika za strateška istraživanja i napredne tehnologije, rekao je da UAE pokazuje da može biti značajan igrač u veštačkoj inteligenciji.

Pročitajte i:  Google dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 

Serija Falcon 2 proizvoda stiže u vreme dok se kompanije i zemlje bore da razviju svoje velike jezičke modele nakon izdanja ChatGPT 2022.godine. I dok su neki izabrali da zadrže svoj AI kod kao vlasništvo, drugi, poput UAE-ovog Falcona i Metine Llame, su stavili svoj kod javno dostupnim za svakog da koristi.

Al Bannai je naveo da je optimističan u vezi sa performansama Falcona 2 i da se takođe radi na razvijanju “Falcon 3 generacijie”. “Veoma smo ponosni što možemo i dalje da se takmičimo sa najboljim igračima globalno”.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *