Ukrajina uvodi AI portparola za svoje Ministarstvo spoljnih poslova

Ukrajina je predstavila portparola generisanog veštačkom inteligencijom, Viktoriju Ši, koja će dostavljati zvanična saopštenja iz svog Ministarstva spoljnih poslova. 

PCPress.rs Image

Ova inicijativa Ukrajine prva je takve vrste u svetu

To predstavlja značajan tehnološki skok u diplomatskoj komunikaciji. Digitalni portparol je predstavljen na društvenim mrežama, gde se pojavila obučena u tamno odelo, govoreći i gestikulirajući kao ljudsko biće.

Iako se inovativno koristi veštačka inteligencija u njenom predstavljanju, Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da će sadržaj Ši-inih izjava biti izrađen i verifikovan od strane ljudskog osoblja, a ne generisan od strane veštačke inteligencije. Ovo osigurava da informacije ostanu tačne i pouzdane, dok je uloga veštačke inteligencije ograničena na vizuelnu reprezentaciju. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba istakao je da je upotreba digitalnog portparola usmerena na uštedu vremena i resursa, omogućavajući diplomatama da se fokusiraju na druge ključne aspekte svog rada.

Portparol, čije ime je izvedeno iz reči “pobeda” i ukrajinskog izraza za veštačku inteligenciju, “ščunij intelekt”, razvijen je od strane tima Game Changers, poznatog po svojim sadržajima virtuelne realnosti vezanim za aktuelni rat u Ukrajini. Izgled i glas Ši su modelovani prema Rozali Nombri, pevačici i bivšoj takmičarki u ukrajinskoj verziji “The Bachelor”, koja potiče iz sada ruski kontrolisanog grada Donjecka. Da bi se sprečilo širenje dezinformacija i osigurala autentičnost izjava koje daje veštački inteligentni portparol, Ministarstvo spoljnih poslova će svaku od Ši-inih prezentacija pratiti QR kodom. Ovaj kod će voditi ka tekstualnim verzijama izjava na zvaničnom veb-sajtu ministarstva, pružajući dodatni sloj verifikacije.

Pročitajte i:  Hyundai-ev AI koristi „zvuk“ za proveru kvaliteta 

Ši će se obratiti različitim pitanjima, uključujući konzularne usluge, koje su nedavno postale kontroverzna tema u Ukrajini. Zemlja je prošle nedelje suspendovala takve usluge za muškarce radnog uzrasta koji žive u inostranstvu, što ih obavezuje da se vrate u Ukrajinu radi administrativnih postupaka i potencijalno da se suoče sa mobilizacijom.

Ova inicijativa Ukrajine prva je takve vrste u svetu, pozicionirajući zemlju na čelu tehnološke inovacije u diplomatskim uslugama. Integracijom naprednih sposobnosti veštačke inteligencije, Ukrajina ne samo da poboljšava efikasnost komunikacije već i postavlja presedan za to kako tehnologija može da se koristi u vladinim operacijama širom sveta.

Izvor: Readwrite

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *