Uloga obične sijalice u modernim hakerskim napadima

Retko kome bi palo na pamet da bi obična, staromodna sijalica mogla da bude deo hakerskih napada, ali je ovo svetleće telo ipak pronašlo svoje mesto u cyber kriminalu.

PCPress.rs Image

Sijalica koja prisluškuje, a nije pametna

Kada se pomenu hakerski napadi potencijalne žrtve obično prvo pomisle na slabe lozinke, te na bezbednosne propuste u okviru operativnih sistema. Sumnja se i u slabosti pametnih kućnih uređaja, dok se starije varijante ostavljaju po strani, najpre zbog toga što se veruje da uređaji koji nemaju internet konekciju ne predstavljaju opasnost. Tako nikome ne bi palo na pamet da bi obična sijalica mogla da posluži za prisluškivanje, ali su hakeri ipak pronašli način da upravo preko nje prisluškuju razgovore sa udaljenosti od 25 metara.

Bezbednosni eksperti se bave ovim problemom, te načinima prisluškivanja privatnih razgovora koji ne uključuju moderne uređaje sa malver dodacima. Za početak je, kao što je to obično slučaj, neophodno da se sijalica nađe u istoj prostoriji sa onima koji se prisluškuju. Nakon toga je potrebno da se obezbedi „čista linija“ do sijalice, a kako bi ka njoj mogao da se usmeri specijalni teleskop sa optičkim senzorom. Kvalitet prisluškivanja zavisi i od toga koliko su žrtve blizu sijalice, a proces može da spreči i najobičnija zavesa, budući da slušanje nije moguće ukoliko postoji prepreka do sijalice.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

PCPress.rs Image

Sistem funkcioniše tako što se teleskop sa posebnim senzorom uperi u sijalicu, a prilagođeni konverter analogni razgovor prebacuje u digitalni format. Napadaču su razvili poseban algoritam po imenu Lamphone koji „čita“ razgovor iz vibracija na sijalici, a hardver koji je potreban za ovu akciju košta oko hiljadu dolara.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,