ERP 2024

Ultrabook manija

PCPress.rs ImageŠta se krije u ultrabook‑u i zbog čega nas svi proizvođači zasipaju novim modelima? A ako je ultrabook već neophodan sledeći korak u mobilnom svetu, koji model izabrati?

Ultrabook – to je Intel‑ova ideja“ – kaže reklama. Da li je baš tako? Znatno pre te ideje srca potrošača osvojio je MacBook Air, poslovna zver čiji neprevaziđen dizajn oduševljava i one koji nemaju nikakve veze s računarima. Onda su došli tableti, za mnoge najdraži gadžeti za kućnu multimediju. Ultrabook pokušava da objedini prednosti oba sveta – snažan je, lak za rukovanje i brz, tako da sa njim možete i da radite i da se igrate.

Predstavljanje ultrabook koncepta, u maju 2011. godine, propraćeno je objašnjenjem o razvoju u tri koraka na čijem se kraju proizvod strateški pretvara u ultimativni notebook. Osnova tog plana je razvoj tehnologije koja će ultrabook za tri godine dovesti do pune tržišne zrelosti. Trenutno smo usred drugog koraka, iako je, kada se pomenu novi Ivy Bridge čipovi, često reč o dual core procesorima treće generacije; Sandy Bridge procesori, ugrađeni u prve ultrabook‑ove, bili su low voltage varijante druge generacije dvojezgarnih procesora. Poslednji korak biće procesor Haswell koji će trošiti upola manje struje nego Sandy Bridge. Potencijal novih čipova je tako visok da svaki izveštaj o ultrabook‑ovima počinje pričom o procesorima.

Ivy Bridge štedi energiju

Intel je zaštitio reč ultrabook. Proizvođači koji ga koriste, svoj hardver moraju da smeste u kućište koje nije deblje od 21 milimetra, a kada je ekran manji od 14 inča, ne sme da bude deblji od 18 milimetara, što je trenutno dimenzija većine mobilnih kompjuterskih saputnika. Za ultrabook‑ove u Convertibile Design‑u, kakvi su nedavno predstavljeni na sajmu IFA gde su izazvali veliko interesovanje, dozvoljena su dodatna dva milimetra.

I među procesorima Ivy Bridge samo je nekoliko njih dostojno da bude ugrađeno u ultrabook‑ove. U dvadesetak ultrabook‑ova koji se trenutno prodaju nalaze se procesori i5‑3317U, i5‑3427U, i7‑3517U ili i7‑3667U. Neki proizvođači nude varijante sa čipom i3 iz iste porodice, ali ti modeli nisu ultrabook‑ovi. Možda iz perspektive kupca prilično liče, računari s procesorom i3 su jeftiniji, ali…

Smena generacija sa Sandy Bridge na Ivy Bridge zvanično se odigrala u junu 2012. Nov čip se sada proizvodi u 22 nm tehnologiji sa 3D tranzistorima. Intel je zamenio grafičku jedinicu integrisanu u čip i najavio da će snaga nove HD Graphics 4000 porodice narasti za 30 procenata. Connect je na osnovu svojih benchmark testova za grafiku ustanovio porast snage od preko 50 procenata – nova grafička jedinica digla je ozbiljnu prašinu. Što je najvažnije, ultrabook‑ovi nove generacije izdrže bez struje u proseku 347 minuta, dobrih pola sata duže od prethodnih modela generacije. Pet sati je minimum koji ultrabook baterije moraju da obezbede, a cilj je osam sati autonomije…

Inge Schwabe

(Ceo tekst pročitajte u novom broju časopisa PC#193 koji je već u prodaji)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,