BIZIT plus

Unity doneo izuzetno lošu poslovnu odluku

Unity je najavio novu strukturu naknada, a programeri nisu previše zadovoljni. „Uvodimo Unity Runtime naknadu koja se zasniva na svakom preuzimanju kvalifikovane igre od strane krajnjeg korisnika“, napisala je kompanija u postu na blogu najavljujući promenu. Nove naknade po instalaciji trebalo bi da stupe na snagu 1. januara 2024.

PCPress.rs Image

Instalacija će biti naplaćivana

Kompanija kaže da će programerima biti naplaćena instalacija nakon što pređu i minimalni prag prihoda iz poslednjih 12 meseci i minimalni broj instaliranja. Tačne naknade će se razlikovati u zavisnosti od toga koji plan koriste. Pretplatnici Unity Personal i Unity Plus će platiti 0,20 USD po instalaciji nakon što dostignu prihod od 200.000 USD u proteklih 12 meseci i 200.000 doživotnih instalacija. U međuvremenu, nakon dostizanja prihoda od milion dolara u poslednjih 12 meseci i milion doživotnih instalacija, naknade za članove Unity Pro počinju od 0,15 dolara po instalaciji, dok naknade za Unity Enterprise počinju od 0,125 dolara po instalaciji.

Članovi koji koriste Unity Pro i Enterprise planove imaju višestepenu strukturu naknada koja smanjuje njihove stope nakon dostizanja pragova od 100.000, 500.000 i milion instalacija. Kompanija tvrdi da će naterati programere da postignu obe tačke pre nego što od njih da plate naknadu, obezbediti da će samo oni koji postignu „značajan uspeh“ biti naplaćeni.

Pročitajte i:  Unity podelio otkaze četvrtini radnika

Zajednica programera igara reagovala je na najavu otprilike onoliko pozitivno koliko biste očekivali. Akios gejming reporter Stiven Totilo napisao je na X da je Unity razjasnio nekoliko tačaka zbog kojih, ako ništa drugo, promena zvuči kao još veća gnjavaža za programere. Napisao je da ako igrač izbriše i ponovo instalira igru, to se računa za dve instalacije i dve naknade. Isto za igrače koji instaliraju jednu igru na dva uređaja. Međutim, dobrotvorne igre i paketi su navodno izuzeti.

Konačno, kompanija je objavila da ukida pretplatu na Unity Plus od danas kako bi „pojednostavila broj planova koje nudimo“. Kaže se da će postojeći članovi na tom nivou dobiti „ponudu za nadogradnju na Unity Pro, na godinu dana, po trenutnoj ceni Unity Plus“ putem e-pošte sredinom oktobra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: