Uravnotežen fitnes časovnik

Postoje pametni satovi sa osnovnim fitnes funkcijama, a postoje i fitnes trekeri koji se uz malo mašte mogu nazvati pametnim satovima. Fitbit Blaze je negde u sredini – solidan fitness tracker sa upotrebljivim funkcijama pametnog sata. Proizvođač je pokušao da osmisli uređaj koji će moći da se nosi u svakoj prilici

Fitbit Blaze 1

I pored težnje ka univerzalnosti, Fitbit Blaze daje malu prednost funkcijama koje se tiču fizičke aktivnosti: on broji korake, stepenice, otkucaje srca, vreme aktivnosti, potrošene kalorije, kvalitet sna… Ima nekoliko sportskih režima rada koji se automatski prepoznaju i prema tome se aktiviraju odgovarajući merači.

Kompromis je napravljen kada je reč o merenju pređene razdaljine. Naime, časovnik nema ugrađen GPS modul, već izračunava pređenu razdaljinu na osnovu analize ugrađenih senzora pokreta. Takav način možda je dovoljno precizan za mobilne telefone (sa instaliranim programima za tu namenu), ali ne i za specijalizovane uređaje. Ipak, proizvođač je omogućio i precizniji način preuzimanjem GPS podataka o pređenoj razdaljini – Fitbit Blaze, rekosmo, nema GPS modul, ali ga koristeći funkciju Connected GPS pozajmljuje od povezanog mobilnog telefona. Interesantno rešenje, čija je jedina mana što korisnik prilikom fizičke aktivnosti mora da kod sebe ima i smartfon.

Optički merač otkucaja srca je precizan prilikom malog opterećenja, ali kako se ono povećava, odnosno što je broj otkucaja srca veći, to su i odstupanja od realnih vrednosti veća. Tačnosti smo proveravali upoređujući vrednosti koje je davao Fitbit, sa istovremenim merenjem klasičnim digitalnim meračem pritiska i otkucaja srca. Broj otkucaja srca se tokom vežbanja menja svake sekunde, a u stanju mirovanja na svakih pet sekundi.

Još jedna interesantna stvar kod ovog uređaja jeste to što ima softverski predefinisane tri vežbe koje korisnika upućuju šta treba da radi i kakve pokrete da pravi, što je zgodan način za zagrevanje i razgibavanje pre početka ozbiljnih aktivnosti. Sve to upotpunjeno je aplikacijom za telefon u kojoj se vodi statistika o broju pređenih kilometara, koraka, stepenica, vremenu aktivnosti, utrošenim kalorijama… uz solidan uvid u istorijat aktivnosti.

Fitbit Blaze na svom OLED ekranu osetljivom na dodir prikazuje i notifikacije – telefonske pozive i SMS‑ove. Zvanično nisu podržane notifikacije iz ostalih aplikacija, ali u stvarnosti poruke iz nekih aplikacija (recimo WhatsApp) provereno stižu. Baterija je jedna od jačih strana ovog časovnika – izdržava četiri do pet dana aktivne upotrebe, što je odličan rezultat. Tome verovatno doprinosi i činjenica da ekran nije stalno uključen, već se isključuje nekoliko sekundi nakon poslednje akcije. Inače, sam časovnik može potpuno da se odvoji od narukvice koje se mogu dokupiti u nekoliko varijanti (plastična, kožna, metalna) i boja, čime se on lako prilagođava različitim prilikama.

Fitbit Blaze relativno je jeftin i dobro uravnotežen spoj fitness tracker‑a i pametnog časovnika. Ni u jednoj od kategorija ne briljira, ali zato se nalazi u cenovnom rangu koji mnogi korisnici i potencijalni kupci mogu da smatraju prihvatljivim. Ukratko, to je solidan uređaj koji će svoju primenu naći kod ljubitelja novih tehnologija i zdravog života.

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,