Uređaji koje je smartfon izbacio sa tržišta

PCPress.rs ImageMP3 plejeri ‒ Kad ste poslednji put nosili MP3 plejer čija je jedina svrha slušanje muzike? Kad je Apple izbacio prvi iPhone 2007. polako su počeli da blede uređaji koji nisu mogli istovremeno da služe za igranje, surfovanje internetom i još mnoge funkcije. A poslednji iPod Touch, koji uključuje FaceTime video četovanje u suštini predstavlja Wi-Fi video telefon. Klasični iPod još postoji, ali dani su mu polako odbrojani.

Prenosive konzole za igrice ‒ Još se prodaju Nintendo DS i Sony PSP, ali ti prenosivi gedžeti za igrice izgledaju kao relikvije iz doba kad su ljudi koristili mobilne telefone isključivo za telefoniranje. Današnji smart telefoni su raj za gejmere: prodavnice aplikacija za Apple i Android nude desetine hiljada igrica. Zašto bi onda iko nosio sa sobom odvojeni uređaj za igrice? 3D smartfoni kao LG Thrill i HTC EVO 3D čak nude 3D doživljaj za gejmere.

Foto-aparati ‒ Profesionalni foto-aparati svakako prave bolje fotografije od smart telefona. Ali uskoro će se skromne kamere na telefonima izjednačiti s foto-aparatima ili ih čak nadmašiti. Najnoviji uređaji, pogotovo iPhone 4, prave jasne i čiste fotografije koje mnogi korisnici smatraju sasvim zadovoljavajućim za svoje albume. Uskoro će i foto-aparati završiti u ostavi.

Diktafoni ‒ Uređaji za pravljenje glasovnih zapisa su još jedna sprava koju je postalo suvišno nositi sa sobom. Većina običnih mobilnih telefona ima funkciju snimanja glasovnih beležaka, a među aplikacijama za smart telefone ističu se besplatna RecForge Free za Android ili Voice Record za iPhone koja košta dva dolara.

GPS ‒ Zašto kupiti GPS uređaj za automobil kad smart telefon može da obavlja istu funkciju? Hardver za navigaciju postaje sve napredniji i pristupačniji, ali postoje brojne aplikacije za smart telefone koje pružaju sličnu uslugu. Možda su zato proizvođači GPS uređaja počeli da prave aplikacije kao što je Garmin’s StreetPilot, koje pružaju iscrpna uputstva korisnicima smart telefona.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,