USB IF otklanja sve zabune oko USB-C standarda

USB-IF (Implementers Forum) je zvanično najavio nove detalje o brendiranju za koje se nada da će smanjiti zabunu oko USB-C kablova. USB -IF kaže da će ovi novi napori „ujediniti potrošačku marku“ za kablove zasnovane na specifikacijama USB4, USB Type-C i USB Power Delivery.

PCPress.rs Image

USB-C kablovi mogu izgledati isto i delovati potpuno drugačije. Za samo nekoliko godina, USB-C port je prešao veliki put da bi sada počeo sve više da zauzima prisutnost u korišćenju. Osim nekoliko izuzetaka, to je glavni port za punjenje, prenos podataka i prikaz na ekranu, za skoro sve novije telefone, tablete i laptopove. Evropska unija je čak predložila da on bude univerzalan i obavezan na svim uređajima.

Problem je u tome što je USB-C konektor oduvek bio povezan, ali odvojen od ostalih specifikacija u USB protokolu. USB-C kablovi mogu koristiti 2.0 ili 3.2 brzine, mogu podržati veću snagu za punjenje, čak mogu koristiti podršku za Thunderbolt. Kablovi za Thunderbolt mogu biti „aktivni“ ili „pasivni“. Konektor je isti, ali mogućnosti nisu.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Sertifikacija

Grupa koja stoji iza USB-IF organizacije oduvek je pristupala ovom problemu pristrasno, pokušavajući da ga reši pomoću sertifikacije i opcionim logotipima. Organizacija je danas najavila novu grupu logotipa (PDF) namenjenih demistifikaciji standarda USB-C 2.1 i USB Power Delivery (USB-PD) 3.1 koji su najavljeni ranije ove godine. Između ostalih podešavanja, novi logotipi predstavljaju podršku za USB 4, kao i povećanu maksimalnu snagu punjenja USB-PD, od starih maksimalnih 100W do novih maksimalnih 240W.

PCPress.rs Image

Novi logotipi uzimaju u obzir i brzinu punjenja, a mogu se koristiti i različite verzije, kako samih kablovia tako i na raznim priključcima. Uobičajeno, budući da upotreba ovih logotipa nije obavezna, može se očekivati njihovo usvajanje. Ali kupovina pribora sa oznakom USB-IF (Implementers Forum) označenih proizvoda od renomiranih prodavaca i dalje je verovatno najlakši način da se izbegnu falsifikati.

Da li će ovi novi brendirani detalji dovesti do veće jasnoće u prepunom USB-C ekosistemu, ostaje da se vidi. Bez obzira na to, organizacija se nada da „sertifikovana USB rešenja osiguravaju interoperabilnost i kompatibilnost na tržištu“.

Pročitajte i:  Upitni kvalitet jeftinih USB fleš drajvova

Izvor: ARSTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,