Uslužni programi: Fajl menadžment, inspektor sistema, sigurno brisanje podataka

U novom izdanju priče o uslužni programima pričamo o aplikacijama Files, O&O SafeErase i ESET SysInspector.

PCPress.rs Image

Files za fajlove

File Explorer, ranije poznat kao Windows Explorer, je osnovni sistem za rad sa fajlovima u Windows okruženju koji je već decenijama zadržao sličan izgled, uz samo povremena poboljšanja. Kako Microsoft nije mnogo menjao Explorer, tako su alternativni programi za rad sa fajlovima su postali jedna od najpopularnijih kategorija uslužnih programa. Jedan od novijih pridošlica na tržište ovakvih alata je program jednostavnog naziva – Files.

Izgled ekrana programa Files se odlično uklapa u izgled Windows 10 okruženja, u kome čak izgleda prirodnije nego sistemski File Explorer. Na početnom ekranu prikazani su svi diskovi, uz prečice za glavne sistemske foldere kao što su Desktop, Downloads, Documents i drugi. Za inicijalni ekran ekranu dovoljan je jedan klik za izbor diska ili foldera, dok se posle toga za navigaciju koristi uobičajeni dvostruki klik. U konfiguraciji programa se može izabrati da jedan klik otvara sve (kao što se to može opciono podesiti i za File Explorer).

Files podržava rad sa više foldera otvorenim na različitim stranama (tabovima), na sličan način kao kod Web browser‑a i nekih drugih alternativnih programa za rad s fajlovima. Nove prazne strane mogu se otvoriti iz opcije u vrhu ekrana, ili iz kontekstnog menija (desni klik) izabrati folder koji će biti otvoren na novoj strani. Takođe se može uključiti dodatni panel za brzi prikaz sadržaja izabranog fajla, izborom opcije iz palete sa alatima ili prečicom sa tastature Ctrl+P.

PCPress.rs Image

Posebna mogućnost je istovremeni rad sa dva foldera, tako što se sadržaj jednog prikazuje s leve, a drugog s desne strane prozora. Ovaj režim rada programa Files ne pruža svu udobnost na koju su navikli korisnici popularnih * Commander alata za rad sa dvostrukim folderima, ali može biti koristan za brzo prebacivanje fajlova iz jednog u drugi folder. Ova opcija nije uključena u podrazumevanoj konfiguraciji programa, već na ekranu Settings > Multitasking treba uključiti prikaz (dual pane) i restartovati program.

Pročitajte i:  Najbolje aplikacije za hvatanje beleški: OneNote

Files je besplatan program i razvija se kao projekat otvorenog koda. Ovaj program radi samo na Windows 10 sistemima, gde se može instalirati direktno iz Windows prodavnice (Windows Store) u kojoj ga treba potražiti kao “files“. Izvorni kod u programskom jeziku C# može se preuzeti sa GitHub‑u, na adresi github.com/files‑community/Files.

Sigurno brisanje podataka

Kada na računaru obrišete neke fajlove bez prebacivanja u kantu za otpatke (Recycle Bin) ili ispraznite kantu, ovi podaci neće biti nepovratno uklonjeni. Zbog optimizacije brzine i korišćenja diskova, operativni sistem će sektore (delove diska) koje je zauzimao obrisani fajl samo označiti slobodnim, pa onda to kasnije koristiti za upisivanje nekih drugih podataka. U međuvremenu delovi starog fajla će biti sačuvani na disku, a samim tim postoji mogućnost da se prethodno obrisani fajlovi, primenom posebnih tehnika, vrate.

PCPress.rs Image

Postoji više programa koji nude mogućnost vraćanja obrisanih fajlova, sa različitim stepenom uspeha, zavisno od niza faktora. U specijalnim slučajevima mogu se čak koristiti specijalni (i skupi) hardverski uređaji koji kod mehaničkih diskova precizno očitavaju magnetno polje, pa tim putem poneka omogućavaju izvlačenje podataka koji se ne mogu vratiti na drugi način.

Ako želite da povećate sigurnost i budete sigurni da su podaci zaista obrisani tako da ih neko drugi ne može vratiti, mogu se koristiti aplikacije za sigurno brisanje podataka. Ovo može biti naročito korisno kod korišćenja prenosnih memorijskih diskova, gde (kada podaci nisu šifrovani) najlakše može doći do neželjenog odavanja podataka. Jedna aplikacija za sigurno brisanje je SafeErase koji nudi nemačka softverska kompanija O&O. Kompanija O&O poznata je po uslužnim programima za rad sa diskovima i zaštitu podataka, a pored programa O&O SafeErase nude i rešenja za suprotnu namenu odnosno vraćanje podataka, u vidu paketa DiskRecovery i MediaRecovery.

Pročitajte i:  Najbolje aplikacije za hvatanje beleški: Joplin

Da biste videli koji prethodno obrisani podaci se mogu potencijalno povratiti, SafeErase nudi opciju Scan za proveru kompletnog diska, koja će prikazati izveštaj o nekompletno obrisanim podacima, a zatim ponuditi njihovo sigurno brisanje. Postoje i odvojene opcije za sigurno brisanje kompletnog slobodnog prostora na disku, brisanje samo odabranih foldera, ili određenih particija. O&O SafeErase nudi nekoliko načina sigurnog brisanje, od prepisivanja dela diska nulama, pa do još sigurnijih varijanti prepisivanja u više iteracija. Sigurnije brisanje zahteva vreme, pa kod velikih diskova može potrajati satima ili čak danima.

PCPress.rs Image

O&O SafeErase je dostupan u vidu probne verzije, koja se može testirati u periodu do 30 dana. Probni režim nudi samo delimičnu funkcionalnost, pa tako možete sigurno obrisati skenirani disk, izabrani folder ili fajlove, ali ne i slobodni prostor na disku ili kompletne particije. Prilikom svakog startovanja, SafeErase će tražiti e‑mail adresu korisnika ali se ovaj deo može preskočiti. O&O SafeErase postoji u varijantama Professional, Workstation i Server između kojih nema većih razlika, osim što verzija Workstation nudi istovremeni rad sa više različitih diskova, dok se Server može koristiti na Windows Server operativnim sistemima. Više informacija o programu potražite na www.oo‑software.com.

Inspektor sistema

Slovačka softverska kompanija ESET je globalno poznata po dobrim antivirusnim programima i rešenjima za zaštitu sistema kao što su NOD32 Antivirus i ESET Internet Security. Manje je poznato da ESET u svojoj ponudi ima i dobar uslužni alat za dijagnostiku rada računara ESET SysInspector.

Pročitajte i:  Najbolje aplikacije za hvatanje beleški: Evernote

Po osnovnim mogućnostima, SysInspector podseća na Task Manager koji dolazi uz Windows okruženje, ali ima i neke dodatne opcije. S obzirom da je program razvili specijalisti za antivirusni softver, ne iznenađuje to što SysInspector ima integrisane tehnologije za otkrivanje sakrivenih sistemskih objekata, koji mogu ukazati na potencijalno opasan softver koji je zarazio računar.

PCPress.rs Image

SysInspector prikazuje detaljne informacije o procesima koji se izvršavaju na računaru, aktivnim mrežnim konekcijama, sistemskim servisima, drajverima i ključnim sistemskim fajlovima. Tu su i prečice za prikaz važnih konfiguracionih ključeva u sistemskoj bazi Windows Registry, recimo za programe koji se automatski startuju kod podizanja sistema, proširenja Web browser‑a, mrežne parametre itd. Uključene su i opcije za prikaz osnovnih sistemskih informacija (pre svega o konfiguraciji Windows okruženja), kao i podaci o sistemskim i aplikativnim fajlovima.

Na osnovu analize prikupljenih podataka, SysInspector će ih kategorizovati od dobrih do rizičnih i potencijalno opasnih. Opcija za filtriranje omogućava da se brzo prikažu samo rizični elementi sistema koje treba proveriti. Prikupljene podatke je moguće sačuvati radi kasnije analize, za šta SysInspector koristi ZIP arhive koje uključuju XML fajl sa svim prikupljenim podacima. Trenutno izmerene vrednosti mogu se uporediti sa prethodno sačuvanim podacima i tako proveriti šta se u međuvremenu promenilo u sistemu.

ESET SysInspector je besplatni program i može se koristiti na svim verzijama Windows‑a počev od starog Windows XP. Ne zahteva posebnu instalaciju, već se prenosna verzija može direktno startovati i koristiti. Prilikom inicijalizacije, SysInspector će prikupiti sve potrebne podatke o sistemskoj konfiguraciji, pa startovanje može potrajati i nekoliko minuta. Adresa za dodatne informacije i preuzimanje programa ESET SysInspector je www.eset.com/support/sysinspector/.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,