Uvodnik: Dolaze li bolja vremena?

Dolaze li konačno bolja vremena za ICT industriju? Posle svih COVID-19 ograničenja, raspada linija nabavke, velike nestašice čipova, nesrazmerne potražnje za grafičkim karticama zbog „kopanja“ kriptovaluta i mnogih drugih nevolja, ovogodišnji CES u Las Vegasu je zasijao punim sjajem, podsećajući na one bolje, veselije godine kada je sve išlo napred. Još samo da taj optimizam potraje…

PCPress.rs Image

Gary J. Shapiro, poznati autor i direktor Consumer Technology Association, udruženja preko 1500 kompanija koje se bave vrhunskim tehnologijama, kaže da je ovogodišnji CES svetionik nade i optimizma, koji počinje godinu pružajući priliku ljudima da sklapaju poslove i grade svoj biznis, čime će povesti svet unapred, kao što je ICT uvek i činio. Sve to ne znači da ICT industriji cvetaju ruže. Na početku COVID-19 pandemije mnoge firme i pojedinci su obnovili svoju opremu, da bi se prilagodili radu od kuće i drugim izazovima; zato je sada žestoko pao broj prodatih računara, kako desktop tako i laptop. Softverskim firmama je malo lakše pošto im model pretplate, koliko god nam se sviđao ili ne sviđao, donosi stabilne prihode. Ali ako i jedni i drugi hoće da krenu dalje, moraju da inoviraju!

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Kakve je inovacije na CES-u predstavilo 3.200 kompanija iz 173 države? Kao što već možete misliti, mnogo je računara, ekrana, periferijske opreme, telefona, sistema zasnovanih na veštačkoj inteligencije, a još više malih uređaja, IoT igračaka, sistema za umrežavanje, povećanje bezbednosti, zabavu… Da bi vas zapazili na CES-u, morate da budete drugačiji od drugih, a to u ogromnoj konkurenciji nije ni malo jednostavno.

A čak i ako neko bude zapažen zbog avangardne ideje ili nastupa, pitanje je da li će iko poželeti da kupi njegov proizvod, naročito kada se glava malo ohladi. Najbolje će ipak proći oni koji ljudima ponude nešto zaista potrebno.

PCPress.rs Image
Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik, PC Press

Neke potrebe kompjuterska industrija već godinama ne uspeva da zadovolji, iako redovno objavljuje da je „stvar rešena“. Recimo, želite PC notebook koji će da radi ceo (makar radni) dan na baterije. Takav je, barem na papiru, lako naći, ali samo pod uslovom da tokom radnog dana surfujete Internetom, kuckate u Word-u ili čitate i pišete elektronsku poštu. A onda uzmete ozbiljan laptop za ozbiljan posao, recimo novi Lenovo P1 Gen 5. Aktivirate njegov grafički adapter da biste obezbedili brzu animaciju, pokrenete neku virtuelnu mašinu, opteretite procesor/SSD i… Ode u nepovrat priča o novim procesorima koji su štedljivi i novim akumulatorima većeg kapaciteta, pošto se fizički prilično velika baterija isprazni za dva sata. Ostaje da i dalje teglite eksterne akumulatore i sanjate dan kada će i u PC svet stići RISC procesori nalik na Apple M1… ali i da brinete što ćete posle toga ostati bez dela softvera na koji ste navikli.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Drugi način za napredovanje je da korisnicima ponudite viziju. Kada na CES-u vidite demonstraciju robotića od tečnog metala veličine nekoliko milimetara koji može da se prebacuje iz prostora u prostor kao negativac iz Terminatora 2, čujete priču o nanobotovima koji putuju čovekovim krvotokom i za desetak minuta oprave slomljenu kost, ili ugledate leteći automobil Aska A5, verovatno znate da sve to neće biti uskoro raspoloživo. Ali svejedno zamislite sebe kako sedate u kola, polećete poput drona i krećete se brzinom od 240 km/h, bez gužve na putu i stalnog zaobilaženja svega i svačega. Najzad, u „Povratku u budućnost“ su leteći automobili predviđeni za 2015, pa zar ne bismo mogli da ih dobijemo deceniju kasnije? Surova realnost neće sprečiti ljude da sanjaju. Iz snova dolaze ideje, a više puta smo se uverili da se uz predan rad i neke naoko nemoguće ideje pretvore u stvarnost…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com