BIZIT plus

Vaspitanje i kažnjavanje dece preko Facebook-a

PCPress.rs ImageVaspitanje i kažnjavanje dece preko Facebook-a? Većina će se složiti da to nije pametno rešenje, ali majka nestašne trinaestogodišnjakinje iz Ohaja ne misli tako. Kako navode novinski izveštaji, Denis Abot je upozorila ćerku da će joj zabraniti pristup popularnoj društvenoj mreži čitav mesec ako ponovo bude „lajala“ na svom zidu. „Ako ne može sa mnom da razgovara s poštovanjem, onda ne može ni s drugima“, zaključila je gospođa Abot.

Izgleda da je mala Ava ponovo preterala jer joj je majka zabranila pristup Facebook-u, kao što je i rekla. Ali uradila je još nešto. Napravila je sliku svoje ćerke s velikim krstom preko usta i objavila je na ćerkinom zidu. „Mora da shvati da svaki postupak ima posledice, a to važi i za objave na Facebook-u“, objašnjava majka mudro. Pored krsta, napisala je i prigodan tekst na slici: „Ne umem da ćutim. Više nemam pristup Facebook-u ni telefonu. Molim vas, pitajte zbog čega. Moja mama kaže da moram da odgovorim svima koji me pitaju.“

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Naravno, neki saosećaju s malom Avom. Bez Facebook-a i telefona? To je pregrubo. Drugi smatraju da je to umerenija reakcija od pucanja u laptop, što je uradio izvesni Tomi Džordan kad se zapanjio načinom izražavanja svoje ćerke na društvenoj mreži. Većina pak smatra da decu valja vaspitavati i kažnjavati za nestašluke na tradicionalni način. Tinejdžerima je ionako dovoljno teško bez javnog ponižavanja.

Jedno rešenje bi bilo da Mark Cukerberg zabrani otvaranje Facebook naloga osobama mlađim od osamnaest godina. Mada, kad vidimo kako dvadesetogodišnjaci objavljuju golišave fotografije bivših devojaka na Facebook-u zato što su ih ostavile, čini se da razumna ograničenja jednostavno ne piju vodu ‒ čak ni za one koji su tobože zreli. Izgleda da je doba tehnoloških čuda, nažalost, ujedno i doba nerazumnosti.

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: