ePlaneta

Velika slika u malom prostoru

Glavni adut projektora NEC M260WS je širokougaoni objektiv – postavite ga na plafon, blizu projekcione ravni, i niko neće upasti u snop!

PCPress.rs ImageOsnovna namena NEC‑ovog projektora M260WS je prikazivanje prezentacija u učionicama i malim ili srednjim salama za sastanke, ali on sasvim lepo može da se koristi i u kućnim uslovima. Pritom je poželjno da imate što veću slobodnu površinu na zidu, a rastojanje od projektora do zida može da bude i sasvim malo: radi se o modelu kratkog dometa (short‑throw) sa odnosom 0,47:1, što znači da ćete s daljine od jednog metra dobiti sliku širine veće od dva metra. Ako vam je to previše, sliku donekle možete smanjiti digitalnim (negativnim) zumiranjem.

Centar projekcije nije u produžetku ose objektiva, već je podignut, tako da, ako vam to odgovara, sliku možete da projektujete i s poda, ali najbolje rezultate ćete postići ako projektor okrenete naopako (kada je centar projekcije dole) i pričvrstite ga za plafon. Mala projekciona distanca i velika visina smanjuju šansu da se neko nađe između projektora i slike i tako omete projekciju. O keystone korekciji ne morate mnogo da brinete: u većini slučajeva M260WS će je automatski pravilno podesiti, a eventualna fina podešavanja su lako dostupna iz menija.

A šta sa tim (i ostalim) podešavanjima ako je projektor na plafonu (dakle, teško dostupan)? Kao i drugim projektorima predviđenim za stacionarnu upotrebu, može mu se pristupiti s daljine, i to na više načina: daljinskim upravljačem, sa računara, preko mreže i Web interfejsa. U tu svrhu, M260WS ima LAN utičnicu, a postoji i opcija veze preko WLAN‑a. Podržan je DHCP, ali zavisno od tipa mreže, možda ćete morati da se potrudite oko ručnog podešavanja mrežnih parametara. U suštini, jedino se fokusiranje ne može obaviti s daljine – ali to se uradi jednom i sve dok se projektor ne pomera, nećete morati da donosite merdevine… osim ako želite da utaknete flash disk.

Najlepša osobina ovog projektora je pravo bogatstvo priključaka, i video i audio (ima ugrađene prilično glasne i kvalitetne zvučnike), i ulaza i izlaza – možete koristiti razne izvore slike i zvuka, ali i USB utičnice, kojih ima dve: jedna je tipa A, a druga tipa B. Prva će prihvatiti USB diskove, a na drugu možete da pošaljete podržane dokumente iz računara. Nažalost, projektor je poslovno orijentisan, pa sam ume da prepozna samo fotografije i prezentacije – ne računajte na gledanje filmova sa USB diskova, koji, osim toga, moraju da budu formatirani kao FAT: M260WS nije prepoznao NTFS disk. Za filmove morate da uposlite računar ili neki plejer.

Rezultati? M260WS je 3LCD projektor – sliku formira s tri LCD panela; objektiv je kvalitetan, lampa snažna, pa se dobija odlična slika, i statična i pokretna, bez primetnih aberacija i problema s geometrijom. Slika se lako prilagođava uobičajenim (svetlijim) bojama zida, a takođe i distanci: ako je projektor blizu ravni projekcije, automatika će uključiti režim Eco koji troši manje energije, pravi manje buke i produžava vek lampe. Ukoliko niste zadovoljni automatikom, režimom rada možete da upravljate i sami. Jedino što nedostaje jeste 3D prikaz.

Sve u svemu, radi se o kvalitetnom i praktičnom projektoru koji se uspešno može koristiti i u kući i u poslovne svrhe, s tim što je primereniji za stacionarnu upotrebu – pre kupovine, dobro osmislite gde će da stoji. A ako niste sigurni da će vaš novi ljubimac imati svoj tron ili planirate česta premeštanja, bolje je izabrati neki mobilniji model.

  NEC M260WS
Tehnologija 3LCD
Nativna rezolucija 1280*800
Maksimalna podržana rezolucija 1920*1080
Lampa, vek trajanja 230 W (175 W u režimu Eco), 4000 sati (5000 u režimu Eco)
Priključci Kompozitni, S-video, HDMI, 2*VGA ulaz, VGA izlaz, 2*audio-ulaz, audio-izlaz, USB A, USB B, kontrolni RS 232, LAN
Ostalo daljinski upravljač, kontrola sa računara preko mreže
Preporučena cena 1029 evra
  www.necdisplay.com

Bojan Stanojević

(Objavljeno u PC#186)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,