BIZIT plus

Veštačka inteligenicja i otpuštanje radnika

Veštačka inteligencija će dovesti do smanjenja broja zaposlenih u mnogim kompanijama u narednih pet godina, saopštila je kompanija Adecco Group. Novo istraživanje ističe preokret koji će veštačka inteligencija doneti za zaposlene.

PCPress.rs Image

Anketa je sprovedena u 2.000 velikih kompanija širom sveta

Adecco je naveo da 41 odsto viših izvršnih direktora očekuje manje radne snage zbog tehnologije veštačke inteligencije, na osnovu ankete u 2.000 velikih kompanija širom sveta.

Generativna veštačka inteligencija, koja može da kreira tekstove, fotografije i video zapise kao odgovor na upite, izazvala je i nadu da bi mogla eliminisati ponavljajuće zadatke i strah da će učiniti neke poslove zastarelim.

Tehnološke kompanije, uključujući globalne gigante Google i Microsoft, pokrenule su talas otpuštanja u poslednjih nekoliko meseci. Ove kompanije sve više preusmeravaju svoj fokus na sisteme poput ChatGPT-ja i Google-ovog Gemini chatbot-a. Anketa Adecc-a je jedna od najvećih na temu veštačke inteligencije i prati studiju Svetskog ekonomskog foruma iz 2023. godine. Prema toj studiji 25 odsto kompanija očekuje da će veštačka inteligencija izazvati gubitak radnih mesta. Ipak, 50 odsto očekuje da će tehnologija stvoriti nove uloge i radna mesta.

Pročitajte i:  Adobe: Nova AI alatka uliva strah

Iako većina viših izvršnih direktora anketiranih od strane Adecca navodi da je veštačka inteligencija prekretnica, velika većina navodi da nisu napravili dovoljno napretka u usvajanju te tehnologije.

“Veštačka inteligencija može uništiti poslove, ali može ih i stvoriti”

“Skoro svi poslovi će biti pogođeni veštačkom inteligencijom na ovaj ili onaj način”, rekao je direktor Adecca, Denis Machuel. “Veštačka inteligencija može uništiti poslove, ali može ih i stvoriti. Pre deset godina postojao je strah da će digitalni svet uništiti mnoge poslove. Ipak, mnogi poslovi su stvoreni digitalnim svetom”, rekao je Machuel. “Između poslova koje stvara veštačka inteligencija i poslova koje uništava, verujemo da će to biti uravnoteženo.”

Kompanije moraju da se pripreme za poremećaje obukom svojih zaposlenih za rad sa veštačkom inteligencijom, rekao je Machuel, umesto da se oslanjaju na regrutovanje stručnjaka izvan. Adecco je uradio anketu za poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Španiji, Kanadi, Australiji i Singapuru. Obuhvaćeni su sektori odbrane, farmaceutske industrije, zdravstva, industrije i logistike.

Pročitajte i:  Snap i vodeni žig na AI slikama

Švajcarska kompanija, koja sama koristi veštačku inteligenciju, na primer u pomoći pri kreiranju rezimea za klijente, takođe vidi tehnologiju kao “masivnu priliku” u svom radu sa klijentima.

“Već smo angažovani u obuci i usavršavanju ljudi u ime naših klijenata”, rekao je Machuel. “Prodali smo mnogo konsultantskih projekata i rast koji vidimo u vezi sa tim je prilično zanimljiv.”

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *