Veštački pankreas koristi vaš telefon za borbu protiv dijabetesa

Ako živite sa dijabetesom tipa 1, morate stalno da pratite nivo šećera u krvi i da pazite na pravu količinu insulina. To je naporno i prilično zastrašujuće kada znate da pogrešna doza može dovesti do ozbiljnih posledica. Međutim, istraživači možda imaju način na koji bi dijabetičari mogli da se usredsrede na svoj svakodnevni život umesto na pumpe i igle. Uspešno su ispitali sistem veštačkog pankreasa koji koristi algoritam na pametnom telefonu koji automatski isporučuje odgovarajuće doze insulina.

PCPress.rs Image

Mobilni softver govori “organu” (zapravo insulinskoj pumpi i monitoru za glukozu) da regulišu nivo glukoze na osnovu kriterijuma kao što su aktivnost, obroci i spavanje, i time poboljšava kontrolu insulina kroz učenje iz dnevnih ciklusa. Zapravo, pokušava da se ponaša više kao pankreas osobe bez dijabetesa. Veštački pankreas ne pokušava da dostigne fiksni nivo glukoze, već pokušava da zadrži taj nivo u prihvatljivom okviru zasnovanom na prediktivnom modelu.

PCPress.rs Image

Rezultati ispitivanja obećavaju. Test u trajanju od 12 nedelja je pokazao “značajna” poboljšanja, uključujući smanjenje nivoa ključnog hemoglobina i manje vremena provedenog u hipoglikemijskom stanju. Ispitanici su već bili disciplinovani pacijenti koji su znali kako da se brinu o sebi, a algoritam je bio korak ispred njih. To ne znači da dijabetičari nikada više neće morati ponovo da razmišljaju o insulinu, i još uvek treba da se uradi dosta testiranja i odobrenja pre nego što ovakav veštački pankreas dođe do tržišta. Međutim, ako se pojavi na tržištu, mogao bi da smanji stres u životu dijabetičara.

Pročitajte i:  Pametni dušek: Spavajte bez brige

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,