Video: Novi Atlas se kreće bolje od svih robota

Humanoidni roboti su sve napredniji i kreću se sve prirodnije. Stručnjaci iz kompanije Boston Dynamics najduže rade na ovim mašinama, a novi Atlas hoda kao nijedna mašina dosad.

PCPress.rs Image

Nova generacija potpuno električnih Atlas robota je spremna. Iako deli ime sa starim Atlasom, roboti se potpuno razlikuju. Stariji roboti, koji su i sami mogli da savladavaju kompleksne terene, čak da prave salto unazad, su se kretali uz pomoć komplikovanih hidrauličkih sistema, dok su novi potpuno električni i mnogo manji i lakši. Zbog toga prethodna generacija odlazi u penziju, a kako bi ustupila mesto novim, naprednijim humanoidnim rođacima.

U videu se vidi šta novi Atlas može, a mnogi su impresionirani. Iako zvuči kao jednostavna, bazična radnja, niko dosad nije video humanoidnog robota kako se uspravlja (ustaje). Novi Atlas to radi s velikom gracioznošću. Pored toga ima i glavu koja liči na glavu, pa podseća na robote iz naučno-fantastičnih filmova, a zapravo je inspirisana Pixar Lamp junakom.

Očigledno je da nam se roboti približavaju, a koraci su im sigurniji nego ikada pre. Stari Atlas nikada nije bio predviđen za komercijalnu upotrebu, ali će, kako tvrde iz kompanije, novi stići i do običnih kupaca. Cena se još uvek ne zna, ali je sigurno da robot neće biti za one s plićim džepom.

Pročitajte i:  Kad se moćan AI spoji sa humanoidnim robotom

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *